Reklama
Dezerty

Famózne pardubické perníčky – recept na lepené vianočné medovníky

Reklama

Nič nie je krajšie ako spojenie kúzla Vianoc s fantastickými pardubickými perníčkami. Vychutnajte si túto dokonalú dobrotu, ktorá dokáže prevoňať vás domov a vykúzliť tak úžasnú vianočnú atmosféru.

Ingrediencie

Sirup

  • 500 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 1 ČL sóda bikarbóna

Cesto na perníčky

  • 1 kg hladkej múky
  • 190 g medu
  • 40 g džemu
  • 2 vajcia
  • ½ bal Salajky
  • ½ bal prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia

Plnka

  • Upečené medovníčky
  • Džem ( slivkový alebo podľa chuti)
  • Rum podľa chuti

Zdobenie 

  • Maslo
  • Horká čokoláda
  • Cukríky na zdobenie

Postup prípravy

  1. Deň vopred si pripravíme sirup. Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme kryštálový cukor a sódu. Privedieme do varu a varíme asi 5 minút, potom ho odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť pri izbovej teplote a odložíme na noc do chladničky.
  2. Do misky si preosejeme múku, pridáme med, džem, vajcia, salajku, prášok do pečiva a perníkové korenie. Nakoniec prilejeme sirup a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na 4 – 5 hodín do chladničky.
  3. Reklama
  4. Rúru si predhrejeme na 160 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
  5. Cesto vyvaľkáme na tenký plát ( asi 0,5 cm) a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na pripravený plech. Pečieme asi 8 – 10 minút.
  6. Po dopečení necháme na plechu pár minút chladnúť, potom ich vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. V miske si zmiešame rozmixované medovníčky s džemom a troškou rumu  (podľa chuti) a touto zmesou zlepujeme k sebe dva perníčky. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a môžeme do nej perníčky namočiť. Dozdobíme podľa vlastných preferencií.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023