16x hodnotené

Nič nie je krajšie ako spojenie kúzla Vianoc s fantastickými pardubickými perníčkami. Vychutnajte si túto dokonalú dobrotu, ktorá dokáže prevoňať vás domov a vykúzliť tak úžasnú vianočnú atmosféru.

Ingrediencie

Sirup

Cesto na perníčky

Plnka

  • Upečené medovníčky  
  • Džem ( slivkový alebo podľa chuti) 
  • Rum podľa chuti 

Zdobenie 

Postup prípravy

  1. Deň vopred si pripravíme sirup. Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme kryštálový cukor a sódu. Privedieme do varu a varíme asi 5 minút, potom ho odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť pri izbovej teplote a odložíme na noc do chladničky.  
  2. Do misky si preosejeme múku, pridáme med, džem, vajcia, salajku, prášok do pečiva a perníkové korenie. Nakoniec prilejeme sirup a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na 4 – 5 hodín do chladničky.  
  3. Rúru si predhrejeme na 160 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.  
  4. Cesto vyvaľkáme na tenký plát ( asi 0,5 cm) a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na pripravený plech. Pečieme asi 8 – 10 minút. 
  5. Po dopečení necháme na plechu pár minút chladnúť, potom ich vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. V miske si zmiešame rozmixované medovníčky s džemom a troškou rumu  (podľa chuti) a touto zmesou zlepujeme k sebe dva perníčky. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a môžeme do nej perníčky namočiť. Dozdobíme podľa vlastných preferencií.