Grécka fazuľová polievka je veľmi výživná a sýta. Fazuľa je bohatá na vlákninu, ktorá v kombinácii s vodou alebo tekutinou spôsobí, že sa budete dlhšie cítiť sýti. Fasolada je polievka s vysokým obsahom bielkovín, železa a vitamínu B.
Ingrediencie
- 500 g suchej bielej fazule
- 3-4 mrkvy
- 1 veľkú bielu cibuľu
- 3 stonky zeleru
- 130 ml extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- štipka papriky
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup
- Fazuľu vložíme do hrnca a prilejeme vodu, pokým nebude fazuľa úplne ponorená. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme 30 – 35 minút do polomäkka. Potom fazuľu scedíme e odložíme bokom.
- Nakrájame si nadrobno cibuľu, mrkvu a zeler. Do hlbokej panvice pridáme 3-4 lyžice olivového oleja a nakrájanú zeleninu. Restujeme asi 2 minúty, pridáme paradajkovú pastu a restujeme ešte ďalšiu minútu.
- Do panvice pridáme predvarenú fazuľu a zalejeme vriacou vodou aby bola mierne nad fazuľou. Prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 35 minút, kým nebude fazuľa mäkká.
- Pred koncom varenia pridáme zvyšný olivový olej, osolíme a okoreníme. Varíme ešte niekoľko minút, kým polievka nezhustne. Servírujeme s olivami a chlebom.