Výdatné, zdravé a plné sviežich a žiarivých farieb a chutí. Tento tradičný grécky recept na zelené fazuľky Fasolakia giahni vás určite ohromí.
Ingrediencie
- 1250 g zelenej fazule
- 3/4 šálky olivového oleja
- 1 a 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 750 g zrelých paradajok
- štipka cukru
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup
- Fazuľky dôkladne opláchneme vodou, scedíme a odložíme bokom.
- Polovicu olivového oleja zohrejeme vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme dosklovita. Primiešame cesnak, nakrájané paradajky, zvyšok olivového oleja a štipku cukru a privedieme k varu.
- Pridáme zelené fazuľky a poriadne premiešame, aby sa zelené fazuľky obalili olivovým olejom a paradajkami. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 30 minút, kým fazuľa nezmäkne a väčšina šťavy sa neodparí. Počas varenia prípade potreby prilejeme trochu horúcej vody.
- Pred koncom varenia dosolíme, dokoreníme a pridáme petržlenovú vňať.
- Podávame teplé s rozdrobeným feta syrom a s olivami.