Preskočiť na obsah

Fasolakia giahni

    Tradičné grécke zelené fazuľky - overený recept na Fasolakia giahni

    Výdatné, zdravé a plné sviežich a žiarivých farieb a chutí. Tento tradičný grécky recept na zelené fazuľky Fasolakia giahni vás určite ohromí.

    Ingrediencie

    • 1250 g zelenej fazule 
    • 3/4 šálky olivového oleja 
    • 1 a 1/2 cibule 
    • 1 strúčik cesnaku 
    • 750 g zrelých paradajok 
    • štipka cukru 
    • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
    • soľ  
    • čierne mleté ​​​​korenie 

    Postup

    1. Fazuľky dôkladne opláchneme vodou, scedíme a odložíme bokom. 
    2. Polovicu olivového oleja zohrejeme vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme dosklovita. Primiešame cesnak, nakrájané paradajky, zvyšok olivového oleja a štipku cukru a privedieme k varu.  
    3. Pridáme zelené fazuľky a poriadne premiešame, aby sa zelené fazuľky obalili olivovým olejom a paradajkami. Znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 30 minút, kým fazuľa nezmäkne a väčšina šťavy sa neodparí. Počas varenia prípade potreby prilejeme trochu horúcej vody. 
    4. Pred koncom varenia dosolíme, dokoreníme a pridáme petržlenovú vňať. 
    5. Podávame teplé s rozdrobeným feta syrom a s olivami. 
    Ďalšie inšpirácie