Fave dei Morti sú viac než len sušienky – nesú v sebe hlbokú tradíciu a symboliku talianskych sviatkov Dňa všetkých svätých a Dňa zosnulých. Ich názov znamená „fazuľky mŕtvych“, čo odkazuje na dávnu symboliku fazule, ktorá v starovekých kultúrach predstavovala znovuzrodenie a prepojenie medzi svetmi živých a mŕtvych. Tieto malé mandľové sušienky sú jemné, sladké a ich chuť je zvýraznená citrónovou kôrou a vanilkou. Sú pečené s láskou, ako spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami.
Príprava Fave dei Morti je ideálnou príležitosťou, ako stráviť čas s rodinou v kuchyni a pripomenúť si staré tradície. Ich príjemná vôňa vanilky a citrónu, ktorá naplní váš domov počas pečenia, vytvorí teplú a útulnú atmosféru. Hoci sa podávajú počas sviatkov, sú dokonalou pochúťkou aj na bežné popoludnia k šálke kávy alebo čaju.
Ingrediencie
- 200 g mandľovej múky
- 150 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 50 g masla (rozpustené a vychladnuté)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička citrónovej kôry (z 1 citróna)
- 1/2 lyžičky mletej škorice (voliteľné)
- Štipka soli
- Trochu práškového cukru na posypanie (voliteľné)
Postup
- Príprava cesta: Vo veľkej miske zmiešajte mandľovú múku, hladkú múku, práškový cukor, štipku soli a škoricu (ak ju používate). Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt, aby ste zmesi dodali arómu. Pridajte vajcia a rozpustené maslo a miešajte, kým nevytvoríte hladké, jemne lepkavé cesto. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať ešte trochu hladkej múky.
- Formovanie sušienok: Z cesta vytvarujte malé guľôčky o veľkosti lieskového orecha alebo menšie vlašské orechy. Sušienky položte na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom medzi nimi nechajte trochu miesta, aby sa mohli pri pečení rozšíriť.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 170 °C. Pečte sušienky približne 12-15 minút, alebo kým nebudú jemne zlatohnedé na povrchu, ale stále mäkké v strede. Dajte pozor, aby ste ich neprepekali, pretože by mali zostať mierne mäkké.
- Chladenie a podávanie: Po upečení nechajte sušienky pár minút vychladnúť na plechu, aby stuhli, a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli. Ak chcete, môžete ich jemne posypať práškovým cukrom pred podávaním.
Tipy
- Mandľová múka: Ak nemáte mandľovú múku, môžete si ju vyrobiť pomletím blanšírovaných mandlí do jemnej konzistencie.
- Variácie: V niektorých regiónoch sa do cesta pridáva trochu rumu alebo mandľového likéru (napríklad Amaretto) pre extra chuť.
- Uchovávanie: Fave dei Morti vydržia čerstvé niekoľko dní, ak ich skladujete vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste.
Fave dei Morti otázky a odpovede
Prečo sa volajú Fave dei Morti?
Názov „Fave dei Morti“ znamená „fazuľky mŕtvych“ a odkazuje na starovekú symboliku fazule, ktorá predstavovala znovuzrodenie a spojenie medzi živými a mŕtvymi. Sušienky sa tradične pečú počas sviatkov Dňa všetkých svätých a Dňa zosnulých.
Môžem použiť iný typ múky, ak nemám mandľovú múku?
Mandľová múka je základnou ingredienciou, ktorá dodáva sušienkam ich charakteristickú chuť a textúru. Ak nemáte mandľovú múku, môžete si pomlieť blanšírované mandle, ale nahradenie inou múkou by zmenilo ich chuť.
Ako dlho vydržia Fave dei Morti čerstvé?
Sušienky môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste. Vydržia čerstvé približne týždeň, pričom ich chuť a textúra zostanú nezmenené.
Môžem pridať do cesta ďalšie arómy alebo príchute?
Áno, do cesta môžete pridať rôzne arómy podľa chuti, ako napríklad kvapku mandľového likéru (Amaretto) alebo rumu, aby ste sušienkam dodali extra hĺbku chuti.
Čo ak nemám citrónovú kôru?
Ak nemáte čerstvú citrónovú kôru, môžete použiť pomarančovú kôru pre mierne odlišnú, ale stále príjemnú chuť. Môžete tiež pridať trochu vanilkového extraktu na zvýraznenie arómy.
Môžem sušienky zamraziť?
Áno, upečené sušienky môžete zmraziť. Po upečení ich nechajte úplne vychladnúť, zabaľte ich do fólie alebo vzduchotesných vreciek a vložte do mrazničky. Pred podávaním ich nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.