Preskočiť na obsah

Figy v slanej kuchyni. Prekvapujúce kombinácie a recepty

Figy, ovocie s hlbokými historickými koreňmi, ktoré sú považované za jedny z najstarších kultúrnych plodín sveta, sa už tisícročia tešia obľube v mnohých kuchyniach po celom svete. Už v starovekom Egypte a Ríme boli figy cenené pre svoju sladkosť a výživnú hodnotu. Dnes si ich môžeme vychutnať vo všetkých kútoch sveta, a to nielen v sladkých dezertoch a marmeládach, ale aj ako zaujímavú a prekvapivú súčasť slaných jedál.

Pre mnoho ľudí sú figy spojené hlavne so sladkými pokrmami. Ich prirodzená sladkosť a šťavnatá textúra ich robí ideálnymi pre rôzne koláče, džemy, či sušené pochúťky. Avšak, menej známe je ich využitie v slanej kuchyni, kde môžu figy prekvapiť svojou schopnosťou harmonizovať s rôznymi zložkami a vytvoriť tak jedinečné a chutné kombinácie.

V slaných jedlách figy pridávajú hĺbku a komplexnosť chuti, ktorá môže povýšiť bežné jedlo na gurmánsky zážitok. Ich sladkosť dokáže vyvážiť slané a pikantné prvky, čo ich robí ideálnymi pre kombinácie s rôznymi syrmi, mäsom, či zeleninou.

Od klasických predjedál, cez hlavné jedlá až po netradičné šaláty a omáčky, figy môžu byť všadeprítomným prvkom, ktorý dodáva jedlám nielen chuť, ale aj estetický vzhľad. Ich prítomnosť v slaných jedlách je často prekvapivá, ale vždy príjemná a osviežujúca. V nasledujúcich receptoch objavíte, ako jednoducho a efektívne môžete figy zakomponovať do vašich každodenných jedál a objaviť tak nové dimenzie chutí.

Pozývame vás na kulinársku cestu, kde sa figy stanú hlavným hrdinom slaných receptov. Preskúmame tradičné aj moderné spôsoby, ako ich kombinovať so syrom, mäsom, cestovinami a ďalšími ingredienciami, aby sme vytvorili jedlá plné prekvapení a chutí. Pripravte sa na to, že objavíte nové a nečakané spôsoby, ako figy obohatia vašu kuchyňu a potešia vaše chuťové poháriky.

Figy, tieto malé ovocné poklady, sú často spájané s dezertmi a sladkými pokrmami. Ich bohatá, medová sladkosť a jemná textúra ich robí ideálnymi pre rôzne sladké recepty. Avšak, figy majú obrovský potenciál aj v slanej kuchyni, kde môžu pridať hlbokú, zložitú chuť a elegantný nádych.

Figy a syry: Klasická kombinácia

Jednou z najznámejších slaných kombinácií s figami je spojenie s rôznymi druhmi syra. Sladkosť fíg dokonale kontrastuje so slanosťou a krémovosťou syra, čím vytvára harmonický a vyvážený zážitok.

Figy a gorgonzola na hriankach

Ingrediencie

  • Čerstvé figy
  • Plátky bagety alebo ciabatty
  • Gorgonzola
  • Med
  • Čerstvý tymián

Postup

  1. Rozohrejte rúru na 180°C.
  2. Nakrájajte bagetu na tenké plátky a jemne ich opečte v rúre, kým nebudú chrumkavé.
  3. Na každú hrianku položte plátok gorgonzoly a vráťte do rúry na pár minút, aby sa syr roztopil.
  4. Medzitým nakrájajte figy na štvrťky.
  5. Vyberte hrianky z rúry, na každú dajte kúsok figy, pokvapkajte medom a ozdobte čerstvým tymiánom.

Táto kombinácia je ideálna ako predjedlo alebo ľahký snack na večierky.

Figy v šalátoch

Figy môžu byť tiež úžasným prídavkom do šalátov, kde dodajú sladkú, šťavnatú kontrastnú chuť k rôznym zložkám.

Šalát s figami a prosciuttom

Ingrediencie

  • Čerstvé rukolové listy
  • Čerstvé figy
  • Plátky prosciutta
  • Parmezánové hobliny
  • Balsamico ocot
  • Extra panenský olivový olej
  • Soľ a čierne korenie

Postup

  1. Rukolu umyte a osušte.
  2. Figy nakrájajte na štvrťky.
  3. Na tanier rozložte rukolu, figy a plátky prosciutta.
  4. Posypte parmezánovými hoblinami.
  5. Pokvapkajte balsamico octom a olivovým olejom, dochuťte soľou a čiernym korením.

Tento šalát je ľahký, svieži a plný zaujímavých chutí, ktoré sa navzájom skvele dopĺňajú.

Figy v omáčkach

Figy môžu byť tiež vynikajúcou základnou zložkou pre rôzne omáčky, ktoré môžu doplniť mäso, hydinu alebo ryby.

Figová omáčka k pečenému kačaciemu prsiu

Ingrediencie

  • Kačacie prsia
  • Čerstvé figy
  • Červené víno
  • Kurací vývar
  • Balzamický ocot
  • Med
  • Soľ a čierne korenie

Postup

  1. Kačacie prsia osolíme a okoreníme, potom ich opečieme na panvici kožou nadol, kým koža nie je chrumkavá. Otočíme a dopečieme.
  2. Vyberieme prsia z panvice a necháme odpočinúť.
  3. Do tej istej panvice pridáme nakrájané figy, krátko opečieme a pridáme červené víno, kurací vývar, balzamický ocot a med.
  4. Zmes varíme, kým sa nezredukuje na omáčku.
  5. Omáčku podávame s nakrájanými kačacími prsiami.

Figová omáčka dodá kačaciemu mäsu jemnú sladkosť a hĺbku chuti.

Figy a mäso

Figy sú skvelým doplnkom k rôznym druhom mäsa, kde ich sladkosť vyvažuje slanosť a umami chuť.

Bravčové medailónky s figami

Ingrediencie

  • Bravčové medailónky
  • Čerstvé figy
  • Červené víno
  • Kurací vývar
  • Rozmarín
  • Cesnak
  • Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie

Postup

  1. Bravčové medailónky osolíme a okoreníme.
  2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme medailónky z oboch strán do zlatista. Vyberieme ich z panvice a necháme odpočinúť.
  3. Do panvice pridáme nakrájané figy, cesnak a rozmarín, krátko opečieme.
  4. Pridáme červené víno a kurací vývar, a varíme, kým sa omáčka nezredukuje.
  5. Medailónky vrátime do panvice, aby sa prehriali a nasiakli omáčkou.

Bravčové medailónky s figovou omáčkou sú skvelým jedlom na špeciálne príležitosti.

Figy a cestoviny

Figy môžu byť prekvapivým a chutným doplnkom aj do cestovín, kde dodajú jemnú sladkosť a zaujímavú textúru.

Penne s figami a špenátom

Ingrediencie

  • Penne cestoviny
  • Čerstvé figy
  • Baby špenát
  • Parmezán
  • Smotana
  • Cesnak
  • Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie

Postup

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale.
  2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a krátko opečieme cesnak.
  3. Pridáme figy nakrájané na štvrťky a baby špenát, krátko podusíme.
  4. Pridáme uvarené cestoviny a smotanu, a dobre premiešame.
  5. Podávame s nastrúhaným parmezánom, dochutíme soľou a čiernym korením.

Tento jednoduchý, ale chutný recept je skvelou ukážkou, ako môžu figy obohatiť aj bežné jedlá.

Figy sú úžasným a všestranným ovocím, ktoré môže pridať nový rozmer a chuť mnohým slaným jedlám. Od predjedál, cez hlavné jedlá až po šaláty a omáčky, figy prinášajú sladký kontrast, ktorý dokonale dopĺňa slané zložky. Skúste tieto prekvapujúce kombinácie a objavte, ako môžu figy oživiť vašu kuchyňu a potešiť vaše chuťové poháriky.

Ďalšie inšpirácie