Preskočiť na obsah

Focaccia

    Pravá talianska focaccia - overený recept na tradičný nadýchaný taliansky chlieb

    Ako pripraviť ten najlepší taliansky chlieb focaccia, ktorý je zvonka dokonale chrumkavý a vnútri mäkký a lahodný? Tento jednoduchý recept je ideálny pre začiatočníkov aj skúsených pekárov chleba.

    Ingrediencie

    • 2 ¾ šálky hladkej múky 
    • 1 PL aktívneho suchého droždia 
    • 1 ČL soli 
    • 1 ČL cukru 
    • 1 ČL sušeného cesnaku 
    • 1 ČL sušeného oregana 
    • 1ČL sušeného tymiánu 
    • ½ ČL sušenej bazalky 
    • 1 štipka mletého čierneho korenia 
    • 1 šálka vody 
    • 1 PL rastlinného oleja 
    • 2 PL olivového oleja 
    • 1 šálka mozzarelly 
    • 1 PL strúhaného parmezánu 

    Postup

    1. Vo väčšej miske zmiešame múku, droždie, soľ, cukor, cesnak, oregano, tymián, bazalku a čierne korenie. Pridáme vodu a rastlinný olej a vymiesime kompaktné cesto. 
    2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a miesime, kým nebude cesto hladké. Veľkú misku naolejujeme a vložíme do nej cesto, ktoré pootáčame, aby sa celé naolejovalo. Misku prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste. 
    3. Vymastíme si plech na pečenie a predhrejeme rúru na 230 °C.  
    4. Cesto roztlačíme na pripravený plech na hrúbku cca ½ palca. Vrch potrieme olivovým olejom a posypeme mozzarellou a parmezánom. 
    5. Pečieme do zlatista asi 15 minút. Nakrájame na 12 kúskov a podávame teplé. 
    Ďalšie inšpirácie