Predstavte si lahodné vrstvy tej najkrémovejšej omáčky na báze bešamelu, sladkej karamelizovanej cibuľky, pikantného a slaného syra feta a jemných zemiakov, doplnených chrumkavou slaninou a parmezánom.
Ingrediencie
- 1,5 kg zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 červené cibule
- štipka oregana
- 1 PL medu
- 2 PL masla
- 2 PL múky
- 1 šálka zeleninového vývaru
- 1 šálka hustej smotany
- 150 g syra feta
- hrsť nakrájanej jarnej cibuľky
- soľ
- čierne mleté korenie
- hrsť strúhaného parmezánu
- 4 plátky slaniny
Postup
- Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s 2 PL olivového oleja dosklovita. Pridáme oregano a med, premiešame a odložíme bokom.
- Na bešamelovú omáčku rozpustíme 2 polievkové lyžice masla v hlbokej panvici na strednom ohni. Pridáme múku a šľaháme, kým nevznikne pasta. Za stáleho šľahania pridávame zeleninový vývar a potom po troškách za stáleho šľahania prilievame smotanu, aby sa vytvoril hladký krém. Odstavíme z ohňa a dochutíme soľou a korením.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájané zemiaky vložíme do bešamelovej zmesi a pridáme nasekanú jarnú cibuľku. Poriadne premiešame. Do zapekacej misy vložíme polovicu zemiakovej zmesi v rovnomernej vrstve. Pridáme rozdrobený feta syr a polovicu cibuľovej zmesi. Pridáme zvyšok zemiakov a zvyšok cibuľovej zmesi. Vrch posypeme parmezánom.
- Prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 1 hodinu a 30 minút. Posledných 30 minút odstránime alobal, aby sa zemiaky pekne zafarbili.
- Podávame s trochou chrumkavej opraženej slaniny, posypeme rozdrobeným syrom feta a nasekanou petržlenovou vňaťou.