Reklama
Hlavné jedlá

Gratinované zemiaky s feta syrom – originálny grécky recept

Reklama

Predstavte si lahodné vrstvy tej najkrémovejšej omáčky na báze bešamelu, sladkej karamelizovanej cibuľky, pikantného a slaného syra feta a jemných zemiakov, doplnených chrumkavou slaninou a parmezánom.

Ingrediencie

  • 1,5 kg zemiakov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené cibule
  • štipka oregana
  • 1 PL medu
  • 2 PL masla
  • 2 PL múky
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • 1 šálka hustej smotany
  • 150 g syra feta
  • hrsť nakrájanej jarnej cibuľky
  • soľ
  • čierne mleté ​​​​korenie
  • hrsť strúhaného parmezánu
  • 4 plátky slaniny

Postup prípravy

  1. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s 2 PL olivového oleja dosklovita. Pridáme oregano a med, premiešame a odložíme bokom.
  2. Na bešamelovú omáčku rozpustíme 2 polievkové lyžice masla v hlbokej panvici na strednom ohni. Pridáme múku a šľaháme, kým nevznikne pasta. Za stáleho šľahania pridávame zeleninový vývar a potom po troškách za stáleho šľahania prilievame smotanu, aby sa vytvoril hladký krém. Odstavíme z ohňa a dochutíme soľou a korením.
  3. Reklama
  4. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájané zemiaky vložíme do bešamelovej zmesi a pridáme nasekanú jarnú cibuľku. Poriadne premiešame. Do zapekacej misy vložíme polovicu zemiakovej zmesi v rovnomernej vrstve.  Pridáme rozdrobený feta syr a polovicu cibuľovej zmesi. Pridáme zvyšok zemiakov a zvyšok cibuľovej zmesi. Vrch posypeme parmezánom.
  5. Prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 1 hodinu a 30 minút. Posledných 30 minút odstránime alobal, aby sa zemiaky pekne zafarbili.
  6. Podávame s trochou chrumkavej opraženej slaniny, posypeme rozdrobeným syrom feta a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023