...

Predstavte si lahodné vrstvy tej najkrémovejšej omáčky na báze bešamelu, sladkej karamelizovanej cibuľky, pikantného a slaného syra feta a jemných zemiakov, doplnených chrumkavou slaninou a parmezánom.

Ingrediencie

  • 1,5 kg zemiakov 
  • 2 strúčiky cesnaku  
  • 2 červené cibule 
  • štipka oregana 
  • 1 PL medu 
  • 2 PL masla 
  • 2 PL múky 
  • 1 šálka zeleninového vývaru 
  • 1 šálka hustej smotany 
  • 150 g syra feta  
  • hrsť nakrájanej jarnej cibuľky 
  • soľ  
  • čierne mleté ​​​​korenie 
  • hrsť strúhaného parmezánu 
  • 4 plátky slaniny 

Postup prípravy

  1. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s 2 PL olivového oleja dosklovita. Pridáme oregano a med, premiešame a odložíme bokom. 
  2. Na bešamelovú omáčku rozpustíme 2 polievkové lyžice masla v hlbokej panvici na strednom ohni. Pridáme múku a šľaháme, kým nevznikne pasta. Za stáleho šľahania pridávame zeleninový vývar a potom po troškách za stáleho šľahania prilievame smotanu, aby sa vytvoril hladký krém. Odstavíme z ohňa a dochutíme soľou a korením. 
  3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Nakrájané zemiaky vložíme do bešamelovej zmesi a pridáme nasekanú jarnú cibuľku. Poriadne premiešame. Do zapekacej misy vložíme polovicu zemiakovej zmesi v rovnomernej vrstve.  Pridáme rozdrobený feta syr a polovicu cibuľovej zmesi. Pridáme zvyšok zemiakov a zvyšok cibuľovej zmesi. Vrch posypeme parmezánom. 
  4. Prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 1 hodinu a 30 minút. Posledných 30 minút odstránime alobal, aby sa zemiaky pekne zafarbili. 
  5. Podávame s trochou chrumkavej opraženej slaniny, posypeme rozdrobeným syrom feta a nasekanou petržlenovou vňaťou.