Reklama
Polievky

Grécka kuracia polievka s citrónom – jednoduchý, zdravý a chutný recept

Reklama

Výdatná, jednoduchá a mimoriadne lahodná. Aj tak by sa dala opísať grécka citrónová kuracia polievka, ktorá je dokonalým jedlom na chladný zimný deň! Kotosoupa Avgolemono je klasická grécka polievka vyrobená z ryže, kuracieho mäsa, ktoré sa uvarí do mäkka a dochutí sa lahodnou vajcovo-citrónovou omáčkou, ktorá sa pridáva do kuracieho vývaru.

Ingrediencie

  • 1kg kura
  • 1 červená cibuľa
  • 1,2 l vody
  • 150 – 200 g krátkozrnnej ryže (Arborio)
  • 2 veľké vajcia
  • šťava z 1 citróna
  • 2 mrkvy
  • soľ
  • čierne mleté ​​​​korenie

Postup prípravy

  1. Do hlbokého hrnca vložíme celé kura a zatlačíme ho rukami na dno. Pridáme celú cibuľu, mrkvu, zalejeme vodou, tak aby bolo kura celé ponorené a okoreníme. Privedieme do varu, stíšime na mierny plameň a varíme cca 1 hodinu a 15 minút.
  2. Počas varenia odstraňujeme bielu penu a podľa potreby dolievame vodu. Varíme dokiaľ sa mäso nezačne oddeľovať od kosti.
  3. Reklama
  4. Medzitým si prepláchneme ryžu, vložíme do misky, zalejeme vodou aby bola celá ponorená a necháme odstáť 30 min. Ryžu scedíme a odstavíme.
  5. Z vývaru vyberieme kura, do nového hrnca precedíme vývar (malo by nám zostať cca 1 liter vývaru), pridáme ryžu, soľ, korenie a varíme kým nebude ryža uvarená. Medzitým si z kuraťa odstránime kožu a mäsko si nakrájame na menšie kúsky.
  6. Do misky si rozbijeme dve vajcia a šľaháme do peny. Pridáme citrónovú šťavu a znova šľaháme. Pridáme do misy naberačku horúcej polievky a rýchlo šľaháme. Pridáme ešte jednu naberačku a opäť šľaháme, aby sa vajíčka postupne zohriali a uvarili domäkka.
  7. Vaječnú zmes nalejeme za stáleho miešania  späť do hrnca, aby sa nám vajíčka nezrazili. Potom zakryjeme pokrievkou a odstavíme na 3-4 minúty.
  8. Servírujeme v polievkovej miske, navrch dáme mäsko a dokoreníme a dosolíme.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023