...

Výdatná, jednoduchá a mimoriadne lahodná. Aj tak by sa dala opísať grécka citrónová kuracia polievka, ktorá je dokonalým jedlom na chladný zimný deň! Kotosoupa Avgolemono je klasická grécka polievka vyrobená z ryže, kuracieho mäsa, ktoré sa uvarí do mäkka a dochutí sa lahodnou vajcovo-citrónovou omáčkou, ktorá sa pridáva do kuracieho vývaru.

Ingrediencie

  • 1kg kura  
  • 1 červená cibuľa 
  • 1,2 l vody 
  • 150 – 200 g krátkozrnnej ryže (Arborio) 
  • 2 veľké vajcia 
  • šťava z 1 citróna 
  • 2 mrkvy  
  • soľ  
  • čierne mleté ​​​​korenie 

Postup prípravy

  1. Do hlbokého hrnca vložíme celé kura a zatlačíme ho rukami na dno. Pridáme celú cibuľu, mrkvu, zalejeme vodou, tak aby bolo kura celé ponorené a okoreníme. Privedieme do varu, stíšime na mierny plameň a varíme cca 1 hodinu a 15 minút. 
  2. Počas varenia odstraňujeme bielu penu a podľa potreby dolievame vodu. Varíme dokiaľ sa mäso nezačne oddeľovať od kosti. 
  3. Medzitým si prepláchneme ryžu, vložíme do misky, zalejeme vodou aby bola celá ponorená a necháme odstáť 30 min. Ryžu scedíme a odstavíme. 
  4. Z vývaru vyberieme kura, do nového hrnca precedíme vývar (malo by nám zostať cca 1 liter vývaru), pridáme ryžu, soľ, korenie a varíme kým nebude ryža uvarená. Medzitým si z kuraťa odstránime kožu a mäsko si nakrájame na menšie kúsky.  
  5. Do misky si rozbijeme dve vajcia a šľaháme do peny. Pridáme citrónovú šťavu a znova šľaháme. Pridáme do misy naberačku horúcej polievky a rýchlo šľaháme. Pridáme ešte jednu naberačku a opäť šľaháme, aby sa vajíčka postupne zohriali a uvarili domäkka. 
  6. Vaječnú zmes nalejeme za stáleho miešania  späť do hrnca, aby sa nám vajíčka nezrazili. Potom zakryjeme pokrievkou a odstavíme na 3-4 minúty. 
  7. Servírujeme v polievkovej miske, navrch dáme mäsko a dokoreníme a dosolíme.