Grécka šošovicová polievka alebo Fakes soupa je jedným z najobľúbenejších zimných gréckych jedál a má na to dobrý dôvod. Toto tradičné grécke jedlo s vysokou nutričnou hodnotou, jednoduchou prípravou a vynikajúcou chuťou je najlepším spôsobom, ako podporiť zdravšie stravovacie návyky pre vás a vašu rodinu.

Ingrediencie

  • 500 g hnedej šošovice  
  • 5 šálok vody 
  • 1 malá červená cibuľa 
  • 2 strúčiky cesnaku  
  • 2 bobkové listy 
  • 1/2 šálky olivového oleja 
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku 
  • 1 lyžica červeného vínneho octu 
  • soľ a korenie podľa chuti 

Postup prípravy

  1. Šošovicu dôkladne umyjeme a necháme ju aspoň 2 hodiny namočenú vo vode. Po 2 hodinách vodu zlejeme.  
  2. Rozohrejeme si hrnček a pridáme olivový olej a osmažíme cibuľku do sklovita. Potom k cibuľke pridáme cesnak a minútku ho osmažíme s cibuľkou. Potom pridáme šošovicu, horúcu vodu a bobkové listy. Dusíme pod pokrievkou asi 25 minút. 
  3. Pridáme červený vínny ocot a dobre dochutíme soľou a korením. Ak uprednostňujete, aby bola polievka ‚začervenaná‘, pridajte 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku, ale nemusí sa pridať. 
  4. Šošovicovú polievku varíme ďalších 15 minút, kým nezhustne a pokiaľ nebude šošovica mäkká. 
  5. Servírujeme s kvapkou olivového oleja a vínneho octu, posypanú feta syrom.