Reklama
Hlavné jedlá

Grécke pečené mäsové guľky v paradajkovej omáčke – overený recept na Soutzoukakia

Reklama

Tradične sa grécka soutzoukakia vyrába z mletého hovädzieho mäsa . Ak chcete, aby boli na zdravšej strane, môžete použiť chudé/nízkotučné hovädzie mäso. Ak chcete, môžete použiť aj kombináciu mletého hovädzieho a bravčového mäsa.

Ingrediencie

Na mäsové guľky

  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 2 ČL mletého kmínu
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 5 krajcov starého chleba namočeného v červenom víne a vyžmýkaných dosucha alebo 1 šálka strúhanky
  • soľ
  • čierne mleté ​​​​korenie

Na paradajkovú omáčku 

  • 3 šálky paradajkovej šťavy alebo krájaných paradajok v konzerve
  • 1 cibuľa
  • 1 šálka červeného vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica paradajkovej pasty
  • olivový olej
  • 1 ČL cukru
  • soľ
  • čierne mleté ​​čierne korenie
  • 2 ČL rasce
  • 1 bobkový list

Postup prípravy

  1. Do väčšej misy vložíme všetky ingrediencie na mäsové guľky, poriadne premiešame a necháme odstáť v chladničke aspoň na 1 hodinu.
  2. Z mäsovej zmesi vytvarujeme mäsové guľky – mierne podlhovastého tvaru o hmotnosti cca 70 g. Takto vytvarované guľky môžeme smažiť na oleji dozlatista alebo ich pečieme v rúre pri 200 °C dozlatista.
  3. Reklama
  4. Na panvicu dáme rozohriať olivový olej a opražíme cibuľu dosklovita. Vmiešame paradajkový pretlak, rascu, soľ a korenie a smažíme 2 minúty. Pridáme pretlačený cesnak a smažíme 3-4 minúty, kým sa cesnak nerozvarí. Nakoniec pridáme víno, paradajkovú šťavu alebo nakrájané paradajky v konzerve, cukor a bobkový list. Privedieme do varu, následne znížime teplotu a varíme, kým omáčka nezačne hustnúť.
  5. Mäsové guľky vložíme do paradajkovej omáčky a jemne premiešame, pričom dávame pozor, aby sa nerozpadli. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme 30 minút dusiť na miernom ohni, aby mäsové guľôčky absorbovali všetky úžasné chute paradajkovej omáčky. Počas varenia dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  6. Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodová barbecue omáčka – výborný recept vhodný ku grilovaným jedlám

Jahodová barbecue omáčka je neobvyklou, no chutnou kombináciou sladkej a pikantnej chuti. Táto omáčka sa vyznačuje jemnou jahodovou arómou s…

1 júna, 2023

Špenátovo jahodový šalát – skvelý letný recept

Špenátovo-jahodový šalát je lahodná kombinácia čerstvého špenátu a sladkých jahôd, ktorá vytvára chutný a osviežujúci pokrm. Tento šalát je obľúbený…

1 júna, 2023

Dokonalé pečené rebierka – recept na grilované rebrá s BBQ omáčkou

Grilované rebrá s BBQ omáčkou sú populárnym jedlom počas letných grilovačiek a rodinných stretnutí. Toto jedlo je známe svojou bohatou…

31 mája, 2023
Reklama

Grilovaná kukurica s medom limetkou – fantastický recept

Grilovaná kukurica s medom a limetkou je fantastickým receptom, ktorý prináša do jedla skvelú kombináciu sladkosti, kyslosti a korenistosti. Táto…

31 mája, 2023

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023