Grécky šalát je populárnou súčasťou gréckej kuchyne. Tento šalát sa pripravuje z hrubo nasekaných kusov paradajok, uhoriek, cibule, syru feta a olív. Bežne sa potom dochucuje soľou a oreganom a zalieva olivovým olejom. Niekedy sa do šalátu pridávajú aj kapary.
Ingrediencie
- 3 paradajky
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 1 uhorka
- 1 zelená paprika
- 16 čiernych alebo zelených olív
- 200 g blokového syra feta
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- 1 ČL sušeného oregana
- morská soľ
Postup
- Zeleninu dôkladne umyjeme a precedíme. Paradajky nakrájame na mesiačiky, cibuľu na tenké kolieska, uhorku nakrájame na hrubé plátky a všetko vložíme do veľkej misy. Následne pridáme celé olivy.
- Dochutíme soľou a zalejeme extra panenským olivovým olejom a pridáme červený vínny ocot. Všetko dobre premiešame.
- Grécky šalát sa podáva so syrom feta navrchu, pokvapkaný olivovým olejom a sušeným oreganom. Takto ochutený syr feta môžeme aj nakrájať na väčšie kocky a zmiešať so šalátom.