Preskočiť na obsah

Grécky šošovicový šalát

    Vynikajúci grécky šošovicový šalát s feta syrom - originálny recept

    Lahodný a zdravý šošovicový šalát na grécky spôsob so syrom feta a čerstvou zeleninou. Tento jednoduchý recept na fakles salata, ktorý hýri sviežimi a žiarivými farbami a príchuťami, či už sa konzumuje ako desiata, príloha alebo ľahké vegetariánske jedlo si určite zamilujete.

    Ingrediencie

    • 400 g hnedej šošovice 
    • 1 bobkový list 
    • 2–3 papriky (červená, oranžová, žltá) 
    • 250 g syra feta 
    • 10 cherry paradajok  
    • 1 červená cibuľa 
    • hrsť čerstvej petržlenovej vňate 
    • hrsť čerstvej mäty 
    • 10 olív  
    • soľ  
    • čierne mleté ​​​​korenie 

    Na dresing 

    • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja 
    • 6 lyžíc červeného vínneho octu 
    • 1 strúčik cesnaku 
    • štipka sladkej papriky 

    Postup

    1. Šošovicu vložíme do cedníka a dôkladne ju opláchneme pod tečúcou vodou. Scedíme a vložíme do veľkého hrnca. Šošovicu zalejeme 5-6 cm studenej vody, dochutíme soľou, pridáme bobkový list a privedieme k varu. Znížime teplotu a varíme asi 20-25 minút. Dávame pozor aby sa šošovica nerozvarila. 
    2. Medzitým si pripravíme zeleninu. Papriky priečne prekrojíme na polovice a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme trochou olivového oleja a dosolíme. Pečieme v predhriatej rúre na 220°C asi 20 minút. 
    3. Na prípravu dresingu pridáme všetky ingrediencie na dresing do misky a poriadne premiešame, kým sa zmes nespojí. 
    4. Keď je šošovica uvarená, scedíme ju v cedníku a vložíme pod tečúcu studenú vodu, aby sa zastavil proces varenia. Po miernom vychladnutí vložíme šošovicu do veľkej servírovacej misy a prelejeme dresingom. Pridáme nakrájanú cibuľu, cherry paradajky, feta syr, olivy a nakrájanú pečenú papriku a poriadne premiešame. Čerstvé bylinky pridáme až tesne pred podávaním. 
    Ďalšie inšpirácie