Lahodný a zdravý šošovicový šalát na grécky spôsob so syrom feta a čerstvou zeleninou. Tento jednoduchý recept na fakles salata, ktorý hýri sviežimi a žiarivými farbami a príchuťami, či už sa konzumuje ako desiata, príloha alebo ľahké vegetariánske jedlo si určite zamilujete.
Ingrediencie
- 400 g hnedej šošovice
- 1 bobkový list
- 2–3 papriky (červená, oranžová, žltá)
- 250 g syra feta
- 10 cherry paradajok
- 1 červená cibuľa
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- hrsť čerstvej mäty
- 10 olív
- soľ
- čierne mleté korenie
Na dresing
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 6 lyžíc červeného vínneho octu
- 1 strúčik cesnaku
- štipka sladkej papriky
Postup
- Šošovicu vložíme do cedníka a dôkladne ju opláchneme pod tečúcou vodou. Scedíme a vložíme do veľkého hrnca. Šošovicu zalejeme 5-6 cm studenej vody, dochutíme soľou, pridáme bobkový list a privedieme k varu. Znížime teplotu a varíme asi 20-25 minút. Dávame pozor aby sa šošovica nerozvarila.
- Medzitým si pripravíme zeleninu. Papriky priečne prekrojíme na polovice a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme trochou olivového oleja a dosolíme. Pečieme v predhriatej rúre na 220°C asi 20 minút.
- Na prípravu dresingu pridáme všetky ingrediencie na dresing do misky a poriadne premiešame, kým sa zmes nespojí.
- Keď je šošovica uvarená, scedíme ju v cedníku a vložíme pod tečúcu studenú vodu, aby sa zastavil proces varenia. Po miernom vychladnutí vložíme šošovicu do veľkej servírovacej misy a prelejeme dresingom. Pridáme nakrájanú cibuľu, cherry paradajky, feta syr, olivy a nakrájanú pečenú papriku a poriadne premiešame. Čerstvé bylinky pridáme až tesne pred podávaním.