Grilovanie je činnosť, ktorá je vo väčšine domácností spojená s letnými mesiacmi. Slnečné dni, vôňa grilovaného mäsa, šum mora alebo praskot ohňa – to všetko vyvoláva pocit letného šťastia. Ale čo ak by sme si tento pocit mohli preniesť aj do jesenných mesiacov? V mnohých častiach sveta, kde počasie ešte stále dovoľuje, grilovanie v septembri môže byť skvelou alternatívou k tradičnému stolovaniu.
Obsah článku
Septembrové počasie je v mnohých regiónoch stále príjemné, a preto neexistuje dôvod, prečo by sme mali odložiť gril. Práve naopak, využitie grilu v tomto období môže priniesť nové chute a možnosti. Tento článok prináša overené recepty a tipy, ktoré vám pomôžu začleniť grilovanie do jesenného menu, či už plánujete rodinný obed alebo večeru s priateľmi.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Grilované tekvicové plátky s medom
Jeseň je sezóna tekvíc, tak prečo ich nevziať na gril?
Ingrediencie
- 1 stredná tekvica, nakrájaná na plátky
- 3 PL medu
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Postup: Tekvicu nakrájajte na plátky a potrite olivovým olejom. Ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Grilujte 4-5 minút z každej strany, potom potrite medom a grilujte ešte 2 minúty. Podávajte teplé.
Grilované jahňacie s rozmarínom a červeným vínom
Jahňacie na grile je skutočná pochúťka, ktorú si môžete vychutnať aj na jeseň.
Ingrediencie
- 4 jahňacie kotlety
- 4 vetvičky rozmarínu
- 200 ml červeného vína
- 3 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
Postup: Marinujte jahňacie v zmesi olivového oleja, vína, rozmarínu, soli a korenia asi 2 hodiny. Grilujte na strednej teplote 7-10 minút z každej strany. Nechajte odpočinúť 5 minút a potom podávajte.
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]Grilované huby s cesnakom a parmezánom
Toto vegetariánske jedlo je ideálne ako predjedlo alebo príloha.
Ingrediencie
- 8 veľkých šampiňónov
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 50g nastrúhaného parmezánu
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
Postup: Vyberte stonky z húb a nakrájajte na malé kúsky. Zmiešajte s cesnakom, parmezánom, olivovým olejom, soľou a korením. Naplňte huby zmesou a grilujte 8-10 minút.
Grilovaný losos s limetkovou omáčkou
Losos je výbornou rybou na grilovanie a v kombinácii s limetkou získate neuveriteľne chutné jedlo.
Ingrediencie
- 4 lososové filety
- Šťava a nastrúhaná kôra z 2 limetiek
- 3 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Soľ, čierne korenie
Postup: Zmiešajte šťavu a kôru z limetiek, olivový olej, cesnak, soľ a korenie. Lososa potrite marinádou a nechajte 30 minút odstáť. Grilujte na strednej teplote 4-5 minút z každej strany.
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]Grilovaná cuketa s fetou a orechami
Cuketa na grile je rýchla a chutná príloha k hlavným jedlám.
Ingrediencie
- 2 stredné cukety, nakrájané na plátky
- 100g fety, nakrájanej na kocky
- 50g vlašských orechov, nasekaných
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
Postup: Cuketu nakrájajte na plátky a potrite olivovým olejom. Ochuťte soľou a korením a grilujte 3-4 minúty z každej strany. Na hotové plátky cukety posypte fetu a orechy. Podávajte teplé.
Grilovanie v septembri môže byť úžasným spôsobom ako si vychutnať príjemné jesenné počasie a využiť sezónne suroviny. Experimentujte s týmito receptami a vytvorte si vlastnú grilovaciu tradíciu, ktorá pretrvá aj po skončení leta. Nech už pripravujete oslavu s rodinou alebo chcete len niečo rýchle a chutné na víkendový obed, tieto recepty vám ponúkajú rozmanitú paletu možností. Uvoľnite sa, vezmite si grilovacie náčinie a vychutnajte si jesenné chvíle pri vôni grilovaných delikates!
Najčastejšie otázky o grilovaní v septembri
Prečo by som mal/a grilovať aj v septembri?
Aj v septembri je počasie často príjemné, a preto nie je dôvod prestať grilovať. Grilovanie v septembri môže priniesť nové chute a zážitky.
Dá sa grilovať aj v chladnejšom počasí?
Áno, grilovanie nie je obmedzené len na teplé dni. Stačí sa vhodne obliecť a pripraviť sa na trochu chladnejšie počasie.
Aké jedlá sú vhodné na grilovanie v septembri?
V septembri môžete grilovať rôzne druhy mäsa, rýb, plodov mora, zeleniny a sezónnych surovín ako tekvice či huby.
Aké marinády a korenie môžem použiť?
Marinády a koreniny môžu pridať vašim pokrmom výraznú chuť. Môžete experimentovať s rôznymi bylinkami, olejmi, octami a citrusmi.
Dajú sa na grile pripraviť aj vegetariánske jedlá?
Určite, grilovať môžete aj rôzne druhy zeleniny ako cuketu, papriku, rajčiny alebo dokonca huby.
Aké sú vhodné prílohy k grilovanému jedlu?
Ku grilovanému jedlu môžete servírovať rôzne prílohy ako šaláty, zemiaky, ryžu, chlieb alebo cestoviny.
Čo robiť, ak nemám vonkajší gril?
Ak nemáte vonkajší gril, môžete využiť aj grilovacie panvice a vnútorné grilovacie zariadenia.
Aké sú výhody grilovania v septembri?
Grilovanie v septembri môže priniesť nové chute a zážitky a umožní vám užívať si príjemnú jesennú atmosféru.