Preskočiť na obsah

Grilovanie po lete, ako využiť gril v septembri

Grilovanie po lete, ako využiť gril v septembri

Grilovanie je činnosť, ktorá je vo väčšine domácností spojená s letnými mesiacmi. Slnečné dni, vôňa grilovaného mäsa, šum mora alebo praskot ohňa – to všetko vyvoláva pocit letného šťastia. Ale čo ak by sme si tento pocit mohli preniesť aj do jesenných mesiacov? V mnohých častiach sveta, kde počasie ešte stále dovoľuje, grilovanie v septembri môže byť skvelou alternatívou k tradičnému stolovaniu.

Septembrové počasie je v mnohých regiónoch stále príjemné, a preto neexistuje dôvod, prečo by sme mali odložiť gril. Práve naopak, využitie grilu v tomto období môže priniesť nové chute a možnosti. Tento článok prináša overené recepty a tipy, ktoré vám pomôžu začleniť grilovanie do jesenného menu, či už plánujete rodinný obed alebo večeru s priateľmi.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Grilované tekvicové plátky s medom

Jeseň je sezóna tekvíc, tak prečo ich nevziať na gril?

Ingrediencie

Postup: Tekvicu nakrájajte na plátky a potrite olivovým olejom. Ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Grilujte 4-5 minút z každej strany, potom potrite medom a grilujte ešte 2 minúty. Podávajte teplé.

Grilované jahňacie s rozmarínom a červeným vínom

Jahňacie na grile je skutočná pochúťka, ktorú si môžete vychutnať aj na jeseň.

Ingrediencie

Postup: Marinujte jahňacie v zmesi olivového oleja, vína, rozmarínu, soli a korenia asi 2 hodiny. Grilujte na strednej teplote 7-10 minút z každej strany. Nechajte odpočinúť 5 minút a potom podávajte.

Grilované huby s cesnakom a parmezánom

Toto vegetariánske jedlo je ideálne ako predjedlo alebo príloha.

Ingrediencie

Postup: Vyberte stonky z húb a nakrájajte na malé kúsky. Zmiešajte s cesnakom, parmezánom, olivovým olejom, soľou a korením. Naplňte huby zmesou a grilujte 8-10 minút.

Grilovaný losos s limetkovou omáčkou

Losos je výbornou rybou na grilovanie a v kombinácii s limetkou získate neuveriteľne chutné jedlo.

Ingrediencie

Postup: Zmiešajte šťavu a kôru z limetiek, olivový olej, cesnak, soľ a korenie. Lososa potrite marinádou a nechajte 30 minút odstáť. Grilujte na strednej teplote 4-5 minút z každej strany.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Grilovaná cuketa s fetou a orechami

Cuketa na grile je rýchla a chutná príloha k hlavným jedlám.

Ingrediencie

Postup: Cuketu nakrájajte na plátky a potrite olivovým olejom. Ochuťte soľou a korením a grilujte 3-4 minúty z každej strany. Na hotové plátky cukety posypte fetu a orechy. Podávajte teplé.

Grilovanie v septembri môže byť úžasným spôsobom ako si vychutnať príjemné jesenné počasie a využiť sezónne suroviny. Experimentujte s týmito receptami a vytvorte si vlastnú grilovaciu tradíciu, ktorá pretrvá aj po skončení leta. Nech už pripravujete oslavu s rodinou alebo chcete len niečo rýchle a chutné na víkendový obed, tieto recepty vám ponúkajú rozmanitú paletu možností. Uvoľnite sa, vezmite si grilovacie náčinie a vychutnajte si jesenné chvíle pri vôni grilovaných delikates!

Najčastejšie otázky o grilovaní v septembri

Prečo by som mal/a grilovať aj v septembri?

Aj v septembri je počasie často príjemné, a preto nie je dôvod prestať grilovať. Grilovanie v septembri môže priniesť nové chute a zážitky.

Dá sa grilovať aj v chladnejšom počasí?

Áno, grilovanie nie je obmedzené len na teplé dni. Stačí sa vhodne obliecť a pripraviť sa na trochu chladnejšie počasie.

Aké jedlá sú vhodné na grilovanie v septembri?

V septembri môžete grilovať rôzne druhy mäsa, rýb, plodov mora, zeleniny a sezónnych surovín ako tekvice či huby.

Aké marinády a korenie môžem použiť?

Marinády a koreniny môžu pridať vašim pokrmom výraznú chuť. Môžete experimentovať s rôznymi bylinkami, olejmi, octami a citrusmi.

Dajú sa na grile pripraviť aj vegetariánske jedlá?

Určite, grilovať môžete aj rôzne druhy zeleniny ako cuketu, papriku, rajčiny alebo dokonca huby.

Aké sú vhodné prílohy k grilovanému jedlu?

Ku grilovanému jedlu môžete servírovať rôzne prílohy ako šaláty, zemiaky, ryžu, chlieb alebo cestoviny.

Čo robiť, ak nemám vonkajší gril?

Ak nemáte vonkajší gril, môžete využiť aj grilovacie panvice a vnútorné grilovacie zariadenia.

Aké sú výhody grilovania v septembri?

Grilovanie v septembri môže priniesť nové chute a zážitky a umožní vám užívať si príjemnú jesennú atmosféru.

REKLAMA
20x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *