Halloweenska tartaletka je dokonalým spojením umenia a kulinárnej vášne. Temná ovocná náplň sa skvostne týči spod jemnej mriežky z cesta, medzi ktorou sa nachádzajú cukrové oči a kostičky, ktoré dodávajú dezertu roztomilý, no zároveň strašidelný vzhľad. Táto tartaletka predstavuje dokonalú poctu oslave jesenného sviatku plného zábavy, strachu a sladkostí a je vhodná aj pre deti.
Obsah receptu
Tartaletka nie je len vizuálnou lahôdkou, ale aj kulinárskym zážitkom. Ovocie, ktoré je skryté v jej vnútri, spolu harmonicky ladí a vytvára hlbokú a komplexnú chuť, ideálnu na chladné jesenné dni. Zlatisté cesto, ktoré obopína džem, je krásne krehké a výdatné, čím vyvažuje sladkosť náplne. Oči a kosti, hoci môžu byť na prvý pohľad len dekoračné, pridávajú tartaletke zábavný prvok a určite zaujmú najmä mladších členov rodiny.
Táto tartaletka je dokonalým zosobnením toho, čo všetko môže byť Halloween – hravý, strašidelný, no zároveň plný sladkých chvíľ a remeselného umenia. Je to pocta všetkým tradičným aspektom tohto sviatku a zároveň pripomienka, že kreativita nemá hranice.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na halloweensku tartaletku
Cesto
- 200g hladkej múky
- 100g studeného masla
- 50g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
Náplň
- 400g lesného ovocia (maliny, čučoriedky, ríbezle atď.)
- 100g cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 dcl vody
Dekorácia
- cukrové oči, kosti alebo iné tvary podľa vlastných preferencií
Postup prípravy halloweenskej tartaletky
Predhriatie rúry
Rúru si predhrejte na 180°C.
Príprava cesta
Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na malé kúsky a spracujte zmes, kým nezískate konzistenciu mrveničky. Pridajte vajce a rýchlo vypracujte cesto. Nepracujte s ním pridlho. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
Príprava náplne
Vo veľkom hrnci zmiešajte lesné ovocie s cukrom a vodou. Varte, kým ovocie nezmäkne. V malej mise zmiešajte škrob s trochou vody a pridajte do hrnca. Varte ešte 5-10 minút, kým zmes nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť.
Zostavenie koláča
Cesto rozvaľkáme a vložíme do formy na tart. Popicháme vidličkou. Na cesto vylejeme náplň. Zvyšok cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, ktoré poukladáme cez koláč, aby sa vytvoril mriežkový vzor.
Pečenie
Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 15 minút, alebo kým nie je cesto zlatohnedé. Nechajte vychladnúť.
Zdobenie
Vrch tartaletky dozdobíme cukrovými očami a kostičkami prípadne podľa vlastnej fantázie.
Videorecept na halloweensku tartaletku
Najčastejšie otázky o halloweenskej tartaletke
Ako dlho by mala tartaletka odstáť pred konzumáciou?
Odporúča sa nechať tartaletku odstáť aspoň 30 minút po vybratí z rúry, aby sa cesto mohlo pevne usadiť a náplň vychladla.
Môže sa tartaletka pripraviť deň vopred?
Áno, tartaletku môžete pripraviť deň vopred a skladovať ju v chladničke. Pred podávaním ju nechajte aspoň 20 minút v miestnosti, aby mala optimálnu teplotu.
Aký je najlepší spôsob skladovania tartaletky?
Tartaletku skladujte v chladničke pokrytú potravinovou fóliou alebo v uzavretom kontajneri na pečivo, aby bola chránená pred vysušením.
Je možné pridať do tartaletky iné prísady alebo korenie?
Samozrejme! Môžete experimentovať a pridať rôzne korenie, ako napríklad muškátový orech, kardamóm alebo zázvor, alebo ovocie či orechy pre dodatočnú textúru a chuť.
Ako dlho môžem skladovať hotovú tartaletku?
Tartaletku môžete skladovať v chladničke maximálne 3-4 dni. Ak ju plánujete skladovať dlhšie, odporúčame zamraziť ju.