Halloweenske koláčiky, tiež známe ako Jack-O‘-Lantern Cookies, sú originálnym a tematickým dezertom, ktorý dodá vašim Halloweenským oslavám špeciálnu atmosféru. Tieto pôvabné koláčiky majú tvar malých tekvičiek a sú zdobené smotanovým syrom s vanilkovou príchuťou, čím vytvárajú dokonalú kombináciu sladkej a korenistej chuti. Ich dizajn pripomína tradičné Jack-O‘-Lanterns, ktoré sú ikonou Halloweenu.
S presnými pokynmi a popisom každého kroku prípravy tento recept robí proces tvorby týchto koláčikov jednoduchým a zábavným pre každého, bez ohľadu na úroveň kuchárskej skúsenosti.
Pripravte sa na strašidelnú zábavu s týmito Halloweenskými koláčikmi, ktoré vytvoria výnimočnú atmosféru na vašej oslave Halloweenu a potešia všetkých svojou nezameniteľnou chuťou a vzhľadom. Tento recept vám krok za krokom ukáže, ako pripraviť tieto jedinečné koláčiky, a s presnými pokynmi budete mať jasné usmernenie počas celej prípravy. Urobte si Halloweenskú oslavu ešte výnimočnejšou s týmito Jack-O‘-Lantern Cookies!
Ingrediencie
- 350 g hladkej múky
- ¾ ČL mletej škorice
- ¾ ČL mletého zázvoru
- ¾ ČL muškátového orieška
- ¾ ČL mletého nového korenia alebo klinčekov
- 1 ČL prášok do pečiva
- Štipka soli
- 120 g zmäknutého masla
- 100 g kryštálový cukor
- 100 g hnedý cukor
- 1 veľké vajce
- 120 g tekvicové pyré
- 1 ČL vanilkový extrakt
Náplň
- 170 g smotanový syr
- 180 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkový extrakt
- Štipka soli
Pre tmavú polevu roztopená horká čokoláda
Postup
Príprava na pečenie
Predhrejeme si rúru na 180 °C a dva plechy si vystelieme papierom na pečenie.
Miešanie
Vo veľkej mise zmiešame múku, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, mleté nové korenie, prášok do pečiva a soľ.
Šľahanie
V ďalšej mise si vyšľaháme maslo s cukrom ( bielym aj hnedým) do krémova. Pridáme vajíčko a poriadne zašľaháme. Nakoniec pridáme tekvicové pyré a vanilkový extrakt a šľaháme, kým sa zmes poriadne nespojí.
Miešanie cesta
Pomaly prisypávame suché prísady a zašľahávame, kým sa cesto nespojí. Cesto rozdelíme na dve polovice, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny, ideálne na noc.
Vykrajovanie tekvičiek
Pečenie
Pečieme 8 – 10 minút. Necháme úplne vychladnúť.
Plnenie
Vo veľkej mise si vyšľaháme smotanový syr a práškový cukor do hladka. Pridáme vanilku, štipku soli, prípadne čokoládu a šľaháme, kým sa plnka celá nespojí. Plnku nanášame na sušienku bez tváričky a na vrch dáme sušienku s tváričkou.
Môžem použiť čerstvé tekvicové pyré namiesto konzervovaného?
Áno, môžete použiť čerstvé tekvicové pyré. Malo by byť dôkladne odvodnené a zmiešané s príslušnými koreninami, ktoré sú uvedené v recepte.
Ak nemám vykrajovačky v tvare tekvičiek, môžem použiť iný tvar?
Samozrejme! Ak nemáte vykrajovačky v tvare tekvičiek, môžete použiť akékoľvek iné tvary podľa vašich preferencií alebo dostupnosti. Dôležité je, aby ste si zachovali rovnakú hrúbku cesta.
Je nutné plechy s cestom dávať do mrazničky pred pečením?
Dá sa tento recept upraviť na bezlepkovú verziu?
Áno, môžete upraviť tento recept na bezlepkovú verziu použitím bezlepkovej múky a overených bezlepkových ingrediencií. Skontrolujte, či všetky ingrediencie sú bezlepkové, ak chcete, aby bol tento recept vhodný pre osoby s celiakiou alebo citlivosťou na lepok.
Ako dlho môžem tieto koláčiky skladovať?
Halloweenské koláčiky môžete skladovať v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste. V chladničke by mali vydržať až týždeň. Ak chcete zachovať ich čerstvosť, môžete ich tiež zamraziť a odmraziť podľa potreby.
Dá sa náplň prichystať vopred a uložiť?
Áno, náplň z smotanového syra sa dá pripraviť vopred a uložiť v chladničke. Pred použitím ju nechajte trochu zmäknúť pri izbovej teplote a potom ju aplikujte na sušienky.