Preskočiť na obsah

Halloweensky ovocný koláč, originálny americký recept

    Halloweensky ovocný koláč, originálny americký recept

    Halloween, sviatok plný tajomstva, prízrakov a nezabudnuteľných zážitkov, sa blíži a s ním aj príležitosť vytvoriť originálne a chutné pokrmy, ktoré oživia atmosféru tohto sviatku. Jeden z receptov, ktorý stojí za zmienku, je náš halloweensky ovocný koláč vo forme vyrezávanej tekvice.

    Tento koláč, navzdory svojej jednoduchosti v príprave, určite zaujme na prvý pohľad. Pripomína tradičné vyrezávané tekvice, ktoré dominujú mnohým oknám a záhradám počas tohto prízračného sviatku. Avšak, vďaka bohatej ovocnej náplni, ktorá sa skrýva pod jemným a krehkým cestom, je toto pečivo nielen vizuálnym zážitkom, ale aj lahôdkou pre vaše chuťové poháriky.

    Ako všetky dobré koláče, aj tento sa vyznačuje harmóniou chutí. Ovocná náplň, plná šťavnatých bobúľ, ktoré svojou kyselosťou kontrastujú s jemným a sladkým cestom, vytvára neodolateľnú kombináciu, ktorá sa stane obľúbenou nielen u detí, ale aj dospelých. Každé sústo je zážitkom, ktorý vás prenáša do sveta halloweenskych príbehov a dobrodružstiev.

    Hoci tento koláč môže pôsobiť komplikovane, príprava je jednoduchá a rýchla. Je ideálny pre tých, ktorí hľadajú originálny a zároveň chutný recept na oslavy Halloweenu. Pekne upravený koláč môže byť výbornou ozdobou na vašom halloweenskom stole, no zároveň je tak chutný, že z neho rýchlo nezostane ani kúsok. Vyskúšajte tento tematický recept a prekvapte svojich blízkych nielen vizuálne, ale aj chuťovo!

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na halloweensky ovocný koláč

    • 250g hladkej múky
    • 150g masla (studeného, nakrájané na malé kocky)
    • 50g cukru
    • 1 vajce
    • Štipka soli
    • 4 až 5 PL studenej vody
    • 400g čerstvého alebo mrazeného ovocia (napr. čerešne, ríbezle, černice)
    • 50g cukru (na ovocie)
    • 1 PL škrobu (voliteľné)
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy halloweenskeho ovocného koláča

    Predhriatie rúry

    Predhrejte rúru na 180°C.

    Príprava cesta

    V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo a pracujte rukami alebo mixérom, kým zmes nebude mať konzistenciu hrubého piesku. Pridajte vajce a vodu a rýchlo zmiešajte, kým sa nevytvorí cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu vody. Cesto rozdeľte na dve časti, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.

    Príprava ovocnej náplne

    Ovocie zmiešajte s cukrom a ak používate aj so škrobom.

    Príprava koláča na pečenie

    Rozvaľkajte jednu časť cesta a vložte do pekáča. Rovnomerne naň rozložte pripravené ovocie. Druhú časť cesta rozvaľkajte a vytvorte dizajn podľa obrázku alebo podľa vlastnej fantázie.

    Pečenie

    Koláč pečte približne 35-40 minút alebo kým nie je cesto zlatohnedé. Nechajte vychladnúť pred podávaním.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na halloweensky ovocný koláč

    Najčastejšie otázky o halloweenskom ovocnom koláči

    Môžem použiť inú náplň ako čerešňovú?

    Áno, tento recept je flexibilný. Ak nemáte radi čerešne alebo ich nemáte k dispozícii, môžete použiť iné ovocie, ako sú jablká, hrušky alebo černice. Len nezabudnite prispôsobiť množstvo cukru podľa sladkosti ovocia.

    Ako môžem koláč urobiť strašidelnejším?

    Môžete experimentovať s dizajnom tváre na vrchu koláča. Skúste vynechať úsmev a namiesto toho pridať strašidelnejšie rysy, ako sú špicaté zuby alebo rozzúrené oči. Môžete tiež pridať ďalšie halloweenske dekorácie, ako sú pavučiny alebo malé netopiere.

    Môžem tento koláč pripraviť deň vopred?

    Samozrejme! V skutočnosti je tento koláč ešte chutnejší, keď sa nechá odstáť cez noc. Uistite sa však, že je dobre prikrytý, aby nevysychal. Pred podávaním ho môžete mierne ohriať v rúre.

    Je možné tento koláč zmraziť?

    Áno, tento koláč môžete zmraziť. Skôr než ho dáte do mrazničky, nechajte ho úplne vychladnúť, potom ho zabaľte do alobalu a vložte do mrazuvzdorného vrecka. Môže zostať zmrazený až tri mesiace. Pred podávaním ho nechajte rozmraziť v chladničke a potom ho ohrejte v rúre.

    Ako môžem ešte koláč dozdobiť?

    Môžete pridať šľahačku, čerstvé ovocie alebo posypte práškovým cukrom. Pre halloweensku atmosféru môžete použiť oranžovú cukrovú polevu a vytvoriť dekorácie, ako sú čierne mačacie labky alebo malých duchov.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie