Halloweenský tekvicový koláč je symbolickým dezertom, ktorý dodá vašim Halloweenskym oslavám autentický nádych a sladkú chuťovú explóziu. S jemnou korenistou príchuťou, vláčnou textúrou a oranžovou farbou je tento dezert skutočným hitom pre akúkoľvek strašidelnú oslavu.
Ingrediencie sú dobre vyvážené a recept je navrhnutý tak, aby bol prístupný pre všetkých, či už ste začiatočník alebo skúsený kuchár. Tento koláč nesie v sebe chuť jesene a jedinečnú atmosféru Halloweenu.
Dôležitým prvkom je aj zdôraznenie toho, ako tento dezert prispieva k celkovej atmosfére oslavy Halloweenu. Tekvicový koláč sa stáva nielen delikátnym potešením pre chuťové poháriky, ale aj vizuálnym symbolom tohto sviatku.
Halloweenský tekvicový koláč je nielen dezertom, ale aj umeleckým dielom, ktoré vytvorí nezabudnuteľný zážitok pre všetkých vašich hostí.
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 300 g trstinového cukru
- 1 a 1/2 ČL kvalitnej mletej škorice
- 1 ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL lyžička mletých klinčekov
- ½ ČL mletého zázvoru
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 175 g hrozienok
- soľ
- 4 vajcia
- 200 g masla
- kôra z 1 pomaranča
- 1 PL pomarančového džúsu
- 500 g tekvicové pyré
Poleva
- 200g syr philadelphia alebo mascarpone
- 85 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- kôra z 1 pomaranča a šťava z polovice
Postup
Príprava na pečenie
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech ( 30 x20 cm) si vystelieme papierom na pečenie.
Miešanie
Vo veľkej mise si zmiešame múku, cukor, všetky korenia, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, štipku soli, hrozienka a premiešame.
Šľahanie
V druhej mise si vymiešame vajcia s rozpusteným maslom, primiešame pomarančovú kôru s pomarančovou šťavou a zašľaháme.
Miešanie cesta
Do zmesi prisypeme suché ingrediencie a miešame, kým sa zmes nespojí. Nastrúhame si dužinu tekvice, vmiešame do pripravenej zmesi a cesto nalejeme na pripravený plech.
Pečenie
Pečieme 30 minút, alebo kým nemá koláčik zlatistú farbu.
Príprava polevy
Vyšľaháme si syr, maslo, práškový cukor, pomarančovú kôru a 1 ČL šťavy do hladkej a krémovej konzistencie, potom polevu odložíme do chladničky.
Zdobenie
Keď je koláč hotový, necháme ho 5 minút vychladnúť a potom ho preložíme na mriežku. Celý koláč poprepichujeme špajdľou a ešte teplý pokvapkáme zvyškom pomarančovej šťavy. Necháme úplne vychladnúť. Pomocou noža nanesieme rovnomerne polevu na koláč a podávame.
Môžem použiť konzervované tekvicové pyré namiesto čerstvého?
Áno, môžete použiť konzervované tekvicové pyré, ak ho nemáte čerstvé k dispozícii. Stačí zabezpečiť, aby bolo čisté a bez pridanej chuti alebo sladidiel.
Môžem pridať orechy alebo sušené ovocie do cesta?
Samozrejme! Ak máte radi textúru a chuť orechov alebo sušeného ovocia, môžete ich pridať do cesta podľa svojich preferencií. Mandle, vlašské orechy alebo sušené brusnice sú vynikajúcou voľbou.
Koľko dní môžem skladovať Halloweenský tekvicový koláč?
Halloweenský tekvicový koláč sa dá skladovať v hermeticky uzavretej nádobe alebo fólii pri izbovej teplote až 3-4 dni. Môžete ho aj zmraziť na dlhšiu dobu.
Je možné upraviť tento recept na bezlepkovú verziu?
Áno, môžete použiť bezlepkovú múku a uistiť sa, že všetky ostatné ingrediencie sú bezlepkové, aby ste vytvorili bezlepkový Halloweenský tekvicový koláč.
Môžem prípravu tekvicového pyré pripraviť vopred?
Áno, tekvicové pyré môžete pripraviť vopred a uložiť ho v chladničke. Tak budete pripravení na prípravu koláča, keď príde čas.