...

Vyskúšajte recept na výborný tekvicový koláč.

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky 
  • 1 prášok do pečiva 
  • 300 g trstinového cukru 
  • 1 a 1/2 ČL kvalitnej mletej škorice 
  • 1 ČL mletého muškátového orieška 
  • ½  ČL lyžička mletých klinčekov 
  • ½  ČL mletého zázvoru 
  • štipka mletého muškátu 
  • 2 ČL sódy bikarbóny 
  • 175 g hrozienok 
  • soľ 
  • 4 vajcia 
  • 200 g masla 
  • kôra z 1 pomaranča 
  • 1 PL pomarančového džúsu 
  • 500 g dužiny maslovej tekvice 

Poleva 

  • 200g syr philadelphia alebo mascarpone 
  • 85 g zmäknutého masla 
  • 100 g práškového cukru 
  • kôra z 1 pomaranča a šťava z polovice 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech ( 30 x20 cm) si vystelieme papierom na pečenie.  
  2. Vo veľkej mise si zmiešame múku, cukor, všetky korenia, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, štipku soli, hrozienka a premiešame.  
  3. V druhej mise si vymiešame vajcia s rozpusteným maslom, primiešame pomarančovú kôru s pomarančovou šťavou a nakoniec zmiešame so suchými ingredienciami, kým sa zmes nespojí. Nastrúhame si dužinu tekvice a vmiešame do pripravenej zmesi. Cesto nalejeme na plech a pečieme 30 minút, alebo kým nemá koláčik zlatistú farbu.   
  4. Vyšľaháme si syr, maslo, práškový cukor, pomarančovú kôru a 1 ČL šťavy do hladkej a krémovej konzistencie, potom polevu odložíme do chladničky. Keď je koláč hotový, necháme ho 5 minút vychladnúť a potom ho preložíme na mriežku. Celý koláč poprepichujeme špajdľou a ešte teplý pokvapkáme zvyškom pomarančovej šťavy. Necháme úplne vychladnúť. 
  5. Pomocou noža nanesieme rovnomerne polevu na koláč a podávame.