Vyskúšajte recept na výborný tekvicový koláč.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na tekvicový koláč
- 300 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 300 g trstinového cukru
- 1 a 1/2 ČL kvalitnej mletej škorice
- 1 ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL lyžička mletých klinčekov
- ½ ČL mletého zázvoru
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 175 g hrozienok
- soľ
- 4 vajcia
- 200 g masla
- kôra z 1 pomaranča
- 1 PL pomarančového džúsu
- 500 g dužiny maslovej tekvice
Poleva
- 200g syr philadelphia alebo mascarpone
- 85 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- kôra z 1 pomaranča a šťava z polovice
Postup prípravy tekvicového koláča
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech ( 30 x20 cm) si vystelieme papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise si zmiešame múku, cukor, všetky korenia, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, štipku soli, hrozienka a premiešame.
- V druhej mise si vymiešame vajcia s rozpusteným maslom, primiešame pomarančovú kôru s pomarančovou šťavou a nakoniec zmiešame so suchými ingredienciami, kým sa zmes nespojí. Nastrúhame si dužinu tekvice a vmiešame do pripravenej zmesi. Cesto nalejeme na plech a pečieme 30 minút, alebo kým nemá koláčik zlatistú farbu.
- Vyšľaháme si syr, maslo, práškový cukor, pomarančovú kôru a 1 ČL šťavy do hladkej a krémovej konzistencie, potom polevu odložíme do chladničky. Keď je koláč hotový, necháme ho 5 minút vychladnúť a potom ho preložíme na mriežku. Celý koláč poprepichujeme špajdľou a ešte teplý pokvapkáme zvyškom pomarančovej šťavy. Necháme úplne vychladnúť.
- Pomocou noža nanesieme rovnomerne polevu na koláč a podávame.