Hlivová krémová polievka je klasickou lahôdkou, ktorá využíva nielen výnimočnú chuť, ale aj bohaté nutričné hodnoty hlivy ustricovej. Táto polievka je ideálnym jedlom pre tých, ktorí hľadajú zdravý a chutný spôsob, ako sa zahriať v chladných mesiacoch alebo jednoducho pre tých, ktorí chcú zažiť hĺbku chuti tejto vynikajúcej huby.
Obsah receptu
Hliva ustricová je známa svojimi protirakovinovými a protizápalovými vlastnosťami. V kombinácii s ďalšími ingredienciami ako cibuľa, cesnak, zemiaky a rôzne bylinky a korenia, hlivová polievka poskytuje komplexný profil makro a mikronutrientov.
Výroba tejto polievky je pomerne jednoduchá. Začneme osmažením hlivy a cibule, čím sa uvoľní ich aróma a chuť. Následne sa pridajú zemiaky, ktoré polievke dodajú hladkú textúru. Vývar, bylinky a korenia sa pridávajú na konci, a všetko dohromady sa varí, až kým zemiaky nie sú mäkké a chuťové zložky sa nádherne nespoja.
Hlivová polievka je vynikajúca ako samostatné jedlo, ale môže byť tiež podávaná ako predjedlo alebo dokonca ako základ pre komplexnejšie pokrmy. Je tiež veľmi flexibilná. Môžete do nej pridať mlieko alebo smotanu pre krémovú verziu, alebo ju ozvláštniť ďalšími druhmi húb, zeleniny alebo dokonca mäsa.
Je to polievka, ktorá sa hodí na každú príležitosť, či už je to rodinný obed, romantická večera, alebo jednoducho rýchle a zdravé jedlo počas dňa. Je vysoko hodnotená nielen za svoj bohatý chuťový profil, ale aj za svoje mnohostranné využitie a zdravotné benefity. Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete ju pripraviť alebo podávať, hlivová polievka je vždy jedným z najlepších spôsobov, ako si vychutnať túto vynikajúcu hubu.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na hlivovú krémovú polievku
- 300-400 g hlivy ustricovej
- 1 veľká cibuľa
- 2 stredné zemiaky
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- Čerstvá petržlenová vňať alebo iné bylinky na ozdobenie (nepovinné)
Postup prípravy hlivovej krémovej polievky
Príprava surovín
Nakrájajte hlivu na menšie prúžky, cibuľu nadrobno a zemiaky na kocky. Cesnak nasekajte na drobno.
Restovanie
V hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Osmažte, až kým cibuľa nebude sklovitá. Do hrnca pridajte nakrájanú hlivu ustricovú a osmažte ju spolu s cibuľou do zlatista. K osmaženej cibuli a hlive pridajte nakrájané zemiaky a jemne zarestujte.
Varenie
Zmes zalejte vývarom. Zamiešajte, priveďte k varu a znížte teplotu. Varte približne 20-30 minút alebo až kým zemiaky nebudú mäkké.
Dochutenie
Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Ak chcete, môžete pridať aj iné bylinky ako tymián, rozmarín alebo majoránku.
Servírovanie
Polievku podávame horúcu, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami podľa vašej chuti.
Videorecept na hlivovú krémovú polievku
Najčastejšie otázky o hlivovej krémovej polievke
Ako dlho trvá príprava hlivovej polievky?
Príprava surovín zaberie približne 15 minút a varenie 20-30 minút. Celkový čas od začiatku do konca by mal byť okolo 45 minút.
Môžem použiť iný druh huby namiesto hlivy ustricovej?
Áno, môžete použiť iné jedlé huby, napríklad šampiňóny alebo dubáky, ale hlivová polievka je špecifická práve vďaka jedinečnej chuti a textúre hlivy ustricovej.
Je možné polievku zamraziť?
Áno, hlivová polievka sa dobre mrazí. Ako s každou polievkou, aj túto je dobré nechať vychladnúť pred zamrazením a uložiť do vhodných nádob. Vydrží v mrazničke až 2-3 mesiace.
Aké korenie a bylinky sa najlepšie hodia k tejto polievke?
Najčastejšie sa používajú soľ, čierne korenie, a niekedy aj tymián, rozmarín alebo majoránka. Všetko závisí od vašich osobných preferencií.
Môžem polievku pripraviť vopred?
Áno, polievka sa dobre uchováva v chladničke do 2-3 dní a jej chuť sa dokonca môže časom zlepšiť.
Je potrebné hlivu pred varením umyť?
Hlivu je dobré jemne očistiť vlhkým obrúskom, ale nie je potrebné ju máčať vo vode, pretože huby rýchlo absorbujú vodu a môže sa tým zmeniť ich textúra.
K čomu sa hlivová polievka najlepšie hodí?
Polievka je výborná ako predjedlo, ale je dostatočne výživná aj ako hlavné jedlo, najmä ak ju podávate s čerstvým chlebom alebo bagetou.