Hortobágyi húsos palacsinta alebo tiež Hortobádske palacinky sa tradične pripravujú zo zvyškov duseného mäsa, no azda ešte chutnejšie sú z čerstvého mletého mäsa.

Ingrediencie

  • 150 g múky 
  • 4 dl mlieka 
  • 1 dl kyslej smotany 
  • 2 vetvičky petržlenu 
  • 400 g bravčové/teľacie stehno/kuracie prsia 
  • 1 stredná cibuľa 
  • 1 zelená paprika 
  • 1 paradajka 
  • 2 PL oleja 
  • 1 ČL červená paprika 
  • 3 vajcia 

Postup prípravy

  1. Mäso si opláchneme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Zelenú papriku a paradajku umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kolieska, paradajku ošúpeme a rozštvrtíme. 
  2. Cibuľu opražíme na 2 lyžiciach oleja, pridáme mäso a na prudkom ohni trochu opečieme. Hrniec odstavíme z ohňa, opečené mäso posypeme červenou paprikou, pridáme zelenú papriku a paradajku. Podľa chuti osolíme, premiešame, dáme opäť na oheň a prikryté dusíme do mäkka vo vlastnej šťave asi 25-30 minút. 
  3. Na prípravu slaných palaciniek vymiešame hladkú múku s vajíčkami a 1 štipkou soli, po troškách pridávame mlieko a nakoniec zvyšné 2 lyžice oleja. Prikryjeme a necháme pol hodiny odpočívať. Z cesta upečieme 12 palaciniek. Prikryjeme tanierom a udržiavame v teple. 
  4. Uvarené mäso vyberieme zo šťavy a nakrájame na malé kúsky. V šťave z varenia mäsa rozmiešame 3 dcl kyslej smotany, prevaríme a pridáme k mäsu toľko, aby vznikla natierateľná hmota. 
  5. Predhrejeme rúru na 200 °C . Palacinky naplníme mäsovou plnkou, zvinieme a celé poukladáme do ohňovzdornej misy. Prelejeme zvyšnou kyslo-paprikovou omáčkou a pečieme v rúre (aspoň 10 minút). Vrch palaciniek potrieme zvyšnou kyslou smotanou a ozdobíme petržlenovou vňaťou a ihneď podávame.