Hortobágyi húsos palacsinta alebo tiež Hortobádske palacinky sa tradične pripravujú zo zvyškov duseného mäsa, no azda ešte chutnejšie sú z čerstvého mletého mäsa.
Ingrediencie
- 150 g múky
- 4 dl mlieka
- 1 dl kyslej smotany
- 2 vetvičky petržlenu
- 400 g bravčové/teľacie stehno/kuracie prsia
- 1 stredná cibuľa
- 1 zelená paprika
- 1 paradajka
- 2 PL oleja
- 1 ČL červená paprika
- 3 vajcia
Postup
- Mäso si opláchneme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Zelenú papriku a paradajku umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kolieska, paradajku ošúpeme a rozštvrtíme.
- Cibuľu opražíme na 2 lyžiciach oleja, pridáme mäso a na prudkom ohni trochu opečieme. Hrniec odstavíme z ohňa, opečené mäso posypeme červenou paprikou, pridáme zelenú papriku a paradajku. Podľa chuti osolíme, premiešame, dáme opäť na oheň a prikryté dusíme do mäkka vo vlastnej šťave asi 25-30 minút.
- Na prípravu slaných palaciniek vymiešame hladkú múku s vajíčkami a 1 štipkou soli, po troškách pridávame mlieko a nakoniec zvyšné 2 lyžice oleja. Prikryjeme a necháme pol hodiny odpočívať. Z cesta upečieme 12 palaciniek. Prikryjeme tanierom a udržiavame v teple.
- Uvarené mäso vyberieme zo šťavy a nakrájame na malé kúsky. V šťave z varenia mäsa rozmiešame 3 dcl kyslej smotany, prevaríme a pridáme k mäsu toľko, aby vznikla natierateľná hmota.
- Predhrejeme rúru na 200 °C . Palacinky naplníme mäsovou plnkou, zvinieme a celé poukladáme do ohňovzdornej misy. Prelejeme zvyšnou kyslo-paprikovou omáčkou a pečieme v rúre (aspoň 10 minút). Vrch palaciniek potrieme zvyšnou kyslou smotanou a ozdobíme petržlenovou vňaťou a ihneď podávame.