Wassail je tradičný sviatočný punč, ktorý sa podáva po stáročia hlavne v Anglicku. Je to upokojujúci nápoj, ktorý rodiny podávali koledníkom a iným návštevníkom počas vianočného obdobia. Tradícia chodenia z domu do domu na návštevu je známa ako wassailing a skupiny kamarátov často trávili celý deň alebo večer obchádzaním známych, u ktorých popíjali práve tento výnimočný o chutný nápoj.
Ingrediencie
- 240 ml vody
- 2 tyčinky škorice
- 5 až 6 celých klinčekov
- 1/4 ČL mletého kardamónu
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL mletého muškátového orieška
- 1,5 l suchého sherry
- 200 g kryštálového cukru
- 120 ml brandy
- 3 veľké žĺtky
- 6 veľkých vaječných bielkov
- Plátky jablka na ozdobu
Postup
- Do hrnca nalejeme vodu a pridáme škoricu, klinčeky, kardamón, zázvor a muškátový oriešok. Zahrievame na miernom ohni 10 minút, ale nevaríme. Občas premiešame.
- Pridáme sherry a cukor a zahrievame za občasného miešania niekoľko minút, aby sa cukor úplne rozpustil. Potom odstránime z ohňa.
- V malej miske si vyšľaháme vaječné žĺtky. V druhej samostatnej miske si jemne našľaháme bielka do peny. Zmiešame teplú zmes sherry a vaječné žĺtky v mise na wassail. Potom prilejeme brandy a bielka vyšľahané do peny.
- Nakoniec misu ozdobíme plátkami jablka alebo iným ovocím.