Obsah
Hot cross buns sú sladké, ovocné a korenisté pečivo, ktoré sa tradične pečie na Veľký piatok a je súčasťou anglického veľkonočného obyčaju. Hot cross buns sú typické svojím krížom na vrchu, ktorý symbolizuje Ježišovu smrť a vzkriesenie, a sú plné sušeného ovocia a korenín, ako napríklad škorice a muškátového orieška. Hot cross buns sa zvyknú servírovať s maslom alebo marmeládou, ale sú tiež skvelou sladkosťou samy o sebe.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na Hot cross buns
- 75 g hrozienok
- 180 ml teplého mlieka
- 100 g cukru
- 60 g masla
- 1/2 ČL soli
- 7 g sušeného droždia
- 2 vajcia
- 430 g hladkej múky
- 1/4 ČL mletej škorice
- štipka muškátového orieška
Na potretie
- 1 vajce
- 1 ČL vody
Krížiková glazúra
- 60 g práškového cukru
- 12 ml mlieka
Postup prípravy Hot cross buns
- Hrozienka zalejeme vriacou vodou, necháme 10 minút postáť a potom scedíme.
- Do misky dáme trochu teplého mlieka, trocha cukru a sušené droždie. Premiešame a necháme pri izbovej teplote asi 10 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vo veľkej mise zmiešame zvyšné teplé mlieko, zvyšný cukor, maslo a soľ. Miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridáme rozšľahané vajcia a droždie. Vmiešame škoricu a muškátový oriešok. Postupne prisypávame múku a miesime, kým nevznikne hladké a mäkké cesto. Nakoniec pridáme scedené hrozienka a premiesime, kým sa nespoja s cestom.
- Misu si vymažeme maslom a vložíme do nej cesto. Otočíme ho namaslovenou stranou nahor, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto dáme na múkou vysypaný plech a rozdelíme ho na 12 rovnakých častí. Z každého cesta vytvarujeme bochníček a preložíme ich na maslom vymastený plech. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 190 °C. Bochníčky potrieme vyšľahaným vajcom a pečieme 15 – 17 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé. Upečené bochníčky vyberieme z rúry a necháme na plechu chladnúť.
- Keď sú žemle ešte teplé, zmiešame práškový cukor s mliekom. Ak je poleva príliš riedka, pridáme cukor. Vzniknutú zmes presunieme do cukrárskeho vrecka a navrch každého bochníčka spravíme krížik.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Najčastejšie otázky o Hot cross buns
Čo sú hot cross buns?
Hot cross buns sú sladké pečivo typické pre Veľkú noc, ktoré má podobu malých bochietok. Sú tradične vyrobené z kvaseného cesta, ktoré obsahuje rozinky alebo iné sušené ovocie, korenie ako škorica a muškátový oriešok a kandizovanú kôru. Na povrchu sa často ozdobujú krížikom z bielu alebo posypané práškovým cukrom.
Ako sa hot cross buns pečú?
Hot cross buns sa pečú v rúre. Po uvarení cesta sa tvarujú do bochietok a nechajú sa ďalších 20-30 minút kysnúť. Potom sa pečú asi 15-20 minút pri teplote 180-190 stupňov Celzia. Hot cross buns sa často potierajú cukrovou polevou alebo medom po upečení.
Ako sa hot cross buns konzumujú?
Hot cross buns sa bežne jedávajú ako sladké raňajky alebo dezert k Veľkej noci. Najlepšie chutia na horúco so šľahačkou alebo maslom, ale môžu sa tiež podávať so zmrzlinou alebo marmeládou.