Hovädzí wellington je spôsob úpravy hovädzieho mäsa používaný v anglickej kuchyni . Vzhľadom na náročnosť prípravy a vysokú obstarávaciu cenu surovín má povesť sviatočné špeciality.

Ingrediencie

  • 700 g hovädzej sviečkovice 
  • 3 PL maslo 
  • 150 g dijonskej horčice 
  • 500 g šampiňónov 
  • Cca 6- 8 plátkov parmskej šunky 
  • 2 žĺtky 
  • Olej 
  • Soľ 
  • Čierne mleté korenie 
  • 1 bal lístkového cesta 

Postup prípravy

  1. Šampiňóny si očistíme a v kuchynskom robote rozdrvíme na hubové pyré. Na väčšej panvici si rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňónové pyré  a restujeme cca 20 minút na miernom ohni, pokiaľ sa nevyparí všetka prebytočná voda. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Hubová zmes musí byť suchá, aby sa nám nerozmočilo lístkové cesto.  
  2. Hovädziu sviečkovicu si umyjeme, vysušíme, osolíme, okoreníme a na masle sprudka opečieme z každej strany, vrátane vrchu a spodku, kým sa mäso nezatiahne.  
  3. Na pracovnej doske si natiahneme potravinársku fóliu, môžeme aj viac vrstiev. Fólia musí byť dlhšia ako dĺžka sviečkovice a širšia ako obvod, nakoľko ju do nej budeme baliť. Na fóliu poukladáme parmskú šunku, tak aby sa prekrývali a vytvorili celistvý obdĺžnik.  
  4. Po celom šunkovom obdĺžniku rozotrieme rovnomerne hubové pyré a popritláčame. Nakoniec dáme pozdĺžne sviečkovicu, ktorú z každej strany ponatierame horčicou. Pomocou fólie zvinieme mäso spolu so šunkou. 
  5. Na papieri na pečenie si rozvaľkáme lístkové cesto na jeden veľký obdĺžnik. Rozšľaháme si žĺtky. Zavinuté cesto dáme na lístkové cesto a celé ho pekne zabalíme, spoje natrieme žĺtkami a zlepíme. Spoje by mali smerovať nadol. Lístkové cesto celé natrieme žĺtkami, nožom navrchu narežeme mriežku, tak aby sme cesto neprerezali. Na menej viditeľným miestach nožom prepichneme cca 6 otvorov, aby sa cesto nenafukovalo. Preložíme na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie. 
  6. Vyhrejeme si rúru na  200°C a pečieme cca 40 minút. 
  7. Krájame na 1,5 cm hrubé plátky a podávame s dusenou zeleninou.