Hovädzí wellington je spôsob úpravy hovädzieho mäsa používaný v anglickej kuchyni . Vzhľadom na náročnosť prípravy a vysokú obstarávaciu cenu surovín má povesť sviatočné špeciality.
Ingrediencie
- 700 g hovädzej sviečkovice
- 3 PL maslo
- 150 g dijonskej horčice
- 500 g šampiňónov
- Cca 6- 8 plátkov parmskej šunky
- 2 žĺtky
- Olej
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- 1 bal lístkového cesta
Postup
- Šampiňóny si očistíme a v kuchynskom robote rozdrvíme na hubové pyré. Na väčšej panvici si rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňónové pyré a restujeme cca 20 minút na miernom ohni, pokiaľ sa nevyparí všetka prebytočná voda. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Hubová zmes musí byť suchá, aby sa nám nerozmočilo lístkové cesto.
- Hovädziu sviečkovicu si umyjeme, vysušíme, osolíme, okoreníme a na masle sprudka opečieme z každej strany, vrátane vrchu a spodku, kým sa mäso nezatiahne.
- Na pracovnej doske si natiahneme potravinársku fóliu, môžeme aj viac vrstiev. Fólia musí byť dlhšia ako dĺžka sviečkovice a širšia ako obvod, nakoľko ju do nej budeme baliť. Na fóliu poukladáme parmskú šunku, tak aby sa prekrývali a vytvorili celistvý obdĺžnik.
- Po celom šunkovom obdĺžniku rozotrieme rovnomerne hubové pyré a popritláčame. Nakoniec dáme pozdĺžne sviečkovicu, ktorú z každej strany ponatierame horčicou. Pomocou fólie zvinieme mäso spolu so šunkou.
- Na papieri na pečenie si rozvaľkáme lístkové cesto na jeden veľký obdĺžnik. Rozšľaháme si žĺtky. Zavinuté cesto dáme na lístkové cesto a celé ho pekne zabalíme, spoje natrieme žĺtkami a zlepíme. Spoje by mali smerovať nadol. Lístkové cesto celé natrieme žĺtkami, nožom navrchu narežeme mriežku, tak aby sme cesto neprerezali. Na menej viditeľným miestach nožom prepichneme cca 6 otvorov, aby sa cesto nenafukovalo. Preložíme na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie.
- Vyhrejeme si rúru na 200°C a pečieme cca 40 minút.
- Krájame na 1,5 cm hrubé plátky a podávame s dusenou zeleninou.