5/5 - (11x hodnotené)

Výborná polievka, ktorú s radosťou pripraví každý správny chalupár. Hríbová polievka s mrveničkou je veľmi obľúbená hlavne počas jesenných dní a je ideálna na obed aj večeru. Polievka krásne rozvonia celý byt a určite si na nej pochutnajú všetci členovia domácnosti.

Ingrediencie

  • 1 cibuľa 
  • 1 PL masla 
  • Čerstvé huby 
  • 2 väčšie mrkvy 
  • 1 petržlen 
  • 3 väčšie zemiaky 
  • 2 l hubový alebo zeleninový vývar 
  • Čerstvá petržlenová vňať 
  • čierne mleté korenie 
  • rasca mletá 
  • červená mletá paprika 
  • soľ 
  • majorán 

Na mrveničku

  • 1 vajce 
  • 120 g polohrubá múka 
  • Štipka soli 
  • Voda podľa potreby 

Postup prípravy

  1. V hrnci si necháme roztopiť maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dosklovita. K cibuli pridáme očistené a nakrájané huby a restujeme.  
  2. Keď začnú huby mäknúť, tak pridáme na kocky alebo na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a dusíme asi 5 minút. Premiešame a pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Osolíme, okoreníme, dáme rascu a mletú červenú papriku. Párkrát premiešame a zalejeme vývarom.  
  3. Privedieme do varu a varíme, kým nezačne zelenina mäknúť.  
  4. Medzitým si pripravíme mrveničku. Z múky, soli a vajíčka si vypracujeme pevné cesto. Ak je cesto riedke, pridáme ešte múku, ak je príliš sypké, pridáme vodu.  
  5. Keď je zelenina polomäkká, nastrúhame do polievky cesto na strúhadle na syr. Varíme, kým nebude mrvenička a zelenina mäkká. Pred koncom varenia pridáme majorán a podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme.  
  6. Podávame s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou