Preskočiť na obsah

Hrušková bábovka, rýchly recept

    Hrušková bábovka, rýchly recept

    Hruška je jedným z tých plodov, ktoré často ostávajú v tieni svojho populárneho suseda – jablka. No práve v kombinácii s mäkkým cestom bábovky sa tento plod premení na skutočnú delikatesu, ktorej lahodná chuť a vôňa prekonávajú očakávania. Hrušková bábovka je viac než len koláč. Je to spojenie tradície a inovácie, starých rodinných receptov a nových kulinárskych trendov.

    Ovocné bábovky sú súčasťou mnohých rodinných osláv, no hrušková verzia je ešte stále relatívne neznáma. Táto bábovka však ponúka úplne iný zážitok. Vďaka jemnej a vláčnej štruktúre hrušiek sa cesto stáva vlhším, zatiaľ čo ovocné kúsky dodávajú príjemnú textúru a kontrast. Hrušky v bábovke sa doslova rozplývajú na jazyku a ich sladká chuť je ideálnym doplnkom k jemne pikantnému cestu s nádychom škorice a vanilky.

    Čo robí túto bábovku tak špeciálnou? Je to kombinácia tradičného receptu, prispôsobeného potrebám moderných gurmánov, s kvalitnými surovinami a hlbokou vášňou k pečeniu. Zdá sa, že každý kúsok tejto bábovky je nabitý láskou, starostlivosťou a precíznosťou, s akou bol vytvorený.

    Okrem toho hrušková bábovka sa vyznačuje svojou univerzálnosťou. Hodí sa ako rýchla desiatka k rannému čaju, ale aj ako elegantný dezert po nedeľnom obede. A nech už máte akýkoľvek dôvod na jej pripravu, jedno je isté: každý, kto ju ochutná, bude žiadať o ďalšiu porciu.

    Hrušková bábovka je nielen chuťovým zážitkom, ale aj výživným potešením. Hrušky sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, čo robí tento koláč nielen chutným, ale aj prospešným pre naše zdravie. Takže, keď si nabudúce budete priať niečo sladké a zároveň zdravé, neváhajte a vyberte si hruškovú bábovku. Je to dokonalý spoločník pre každú príležitosť a zárukou spokojnosti pre všetky vaše chuťové bunky.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na hruškovú bábovku

    • 200 g zmäknutého masla
    • 200 g cukru
    • 4 veľké vajcia
    • 200 g hladkej múky
    • 2 ČL prášku do pečiva
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • štipka soli
    • 2 veľké hrušky
    • 50 g hrozienok (nemusí byť, ale dodáva ďalšiu chuť a textúru)
    • 1 ČL škorice (voliteľné)
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy hruškovej bábovky

    Príprava rúry

    Predhrejte rúru na 180°C a vymažte a vysypte múkou formu na bábovku.

    Miešanie

    V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu (ak používate). Poriadne premiešajte.

    Šľahanie

    V inej miske vyšľahajte maslo s cukrom do krémova, kým zmes nebude jemná a nadýchaná. Pridávajte vajcia postupne, po jednom, a vždy dobre zašľahajte.

    Miešanie cesta

    Zmes suchých ingrediencií postupne primiešavajte k mokrým ingredienciám a miešajte, kým sa nespoja. Nakoniec vmiešajte kúsky hrušky a hrozienka.

    Pečenie

    Cesto prelejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre približne 45-55 minút, alebo kým vám špajdľa zapichnutá doprostred nevyjde suchá. Doba pečenia môže závisieť od vášho typu rúry a veľkosti formy. Po vybratí z rúry nechajte bábovku vychladnúť vo forme približne 10 minút, potom ju opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

    Servírovanie

    Podávajte so šľahačkou, karamelovou polevou alebo jednoducho posypte práškovým cukrom. Táto hrušková bábovka je skvelým spoločníkom k popoludňajšej káve alebo čaju.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na hruškovú bábovku

    Najčastejšie otázky o hruškovej bábovke

    Môžem nahradiť hladkú múku celozrnnou?

    Áno, môžete použiť celozrnnú múku, ale bábovka môže byť potom trochu hutnejšia. Odporúčame kombinovať hladkú a celozrnnú múku v pomere 1:1.

    Ak nemám hrozienka, čo môžem použiť namiesto nich?

    Môžete ich vynechať alebo nahradiť iným sušeným ovocím, napríklad sušenými brusnicami alebo orechmi.

    Aké hrušky sú najlepšie pre tento recept?

    Odporúčame použiť stredne zrelé hrušky, ktoré nie sú príliš mäkké ani príliš tvrdé. Napríklad odrody ‚Conference‘ alebo ‚Bosc‘ sú vynikajúce.

    Môžem použiť iné ovocie namiesto hrušiek?

    Samozrejme! Skúste jablká, slivky alebo broskyne, prispôsobte len množstvo cukru podľa sladkosti ovocia.

    Ako dlho vydrží bábovka čerstvá?

    Ak ju skladujete v chladničke v uzavretej nádobe, mala by vydržať čerstvá 3-4 dni. Môžete ju tiež zamraziť a potom rozmraziť pri izbovej teplote.

    Moje cesto je príliš husté, je to v poriadku?

    Konzistencia cesta môže závisieť od veľkosti vajec alebo vlhkosti hrušiek. Ak sa vám zdá príliš husté, pridajte trochu mlieka alebo jogurtu, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

    Môžem nahradiť cukor medom alebo iným sladidlom?

    Áno, môžete nahradiť cukor iným sladidlom, ale môže to zmeniť konzistenciu a chuť bábovky. Odporúčame postupovať opatrne a prispôsobiť množstvo podľa vášho vkusu.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie