Preskočiť na obsah

Hubová praženica, domáci recept

    Hubová praženica - domáci recept

    Hubová praženica je jednoduchý a chutný pokrm, ktorý sa často podáva ako raňajky alebo lahodná večera. Hlavnými ingredienciami sú vajcia a huby, ktoré sa opražia v panvici spolu s cibuľou a dochutia korením a bylinkami podľa chuti. Existuje mnoho variantov tohto receptu, ktoré sa môžu líšiť v použitých hubách alebo pridávaných ingredienciách. Hubovú praženicu možno podávať s pečivom, zeleninou alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Tento jed je rýchly a jednoduchý na prípravu a môže sa variť pre jedného človeka aj pre celú rodinu.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na hubovú praženicu

    • 1 PL maslo 
    • 1 menšia cibuľa 
    • čerstvé huby ( cca 300 g) napríklad kuriatka 
    • 4 vajcia 
    • Soľ 
    • mleté čierne korenie  
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy hubovej praženice

    1. Na panvici si rozohrejeme maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Restujeme do sklovita.  
    2. Huby si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Keď je cibuľka hotová, pridáme huby, osolíme, okoreníme a restujeme, kým sa neodparí všetka voda z húb, asi 10 minút.  
    3. K hubovej zmesi pridáme vajíčka a miešame praženicu do požadovanej konzistencie.  
    4. Podávame s čerstvým chlebíkom.
    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Najčastejšie otázky o hubovej praženici

    Čo je to hubová praženica?

    Hubová praženica je jednoduché a rýchle jedlo, ktoré sa pripravuje z húb a vajec. Hubová zmes sa orestuje v panvici, potom sa k nej pridajú rozšľahané vajcia a všetko sa opäť orestuje, aby sa vajcia zohriali a zhrdzaveli. Môžete do nej pridať aj rôzne korenia alebo bylinky, aby ste zmenili chuť.

    Aké druhy húb sa najlepšie hodia na hubovú praženicu?

    Na hubovú praženicu sa najlepšie hodia hlivy, pečiarky, šampiňóny, sušienky alebo akékoľvek iné huby, ktoré máte radi. Môžete použiť aj zmes rôznych druhov húb.

    Ako si pripravím hubovú zmes?

    Na hubovú zmes potrebujete nasekané huby, ktoré sa orestujú na panvici s cibuľou, cesnakom a olivovým olejom. Keď sa huby orestujú, pridajte do nej korenie a dochuťte podľa chuti.

    Môžem použiť aj iné prísady ako vajcia?

    Áno, môžete. Hubovú praženicu môžete pripraviť aj so syrom, smotanou, zeleninou alebo inými prísadami, ktoré máte radi.

    Ako dlho trvá príprava hubovej praženice?

    Príprava hubovej praženice je rýchla a trvá približne 10 – 15 minút, v závislosti od toho, koľko húb použijete a ako rýchlo sa vajcia zohrievajú.

    Aké sú možnosti podávania hubovej praženice?

    Hubová praženica sa zvyčajne podáva na raňajky alebo na ľahký obed s chlebom alebo bagetou.

    Je hubová praženica zdravá?

    Hubová praženica je zdravá a výživná voľba, pretože huby obsahujú mnoho vitamínov a minerálov, ako napríklad draslík, fosfor, vitamín B a vitamín D. Vajcia sú zdrojom bielkovín a tiež obsahujú mnoho vitamínov a minerálov.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie