Preskočiť na obsah

Huevos Rancheros

    Huevos Rancheros - recept na mexické Rančerské vajíčka, obľúbené kovbojské raňajky

    Rančerské vajcia sú typické raňajky podávané na mexických farmách. Jedná s o tradičné mexické jedlo, ktorého základ tvorí praženica a opražené kukuričné tortily. Toto jedlo je veľmi obľúbené aj v juhozápadných štátoch Spojených štátov amerických.

    Ingrediencie

    • Slnečnicový alebo repkový olej na vysmážanie
    • 4x kukuričné tortily
    • 1x polievková lyžica olivového oleja
    • 1x menšia cibuľa
    • 3x paradajky
    • 1x jalapeňo
    • 250 mililitrov kuracieho vývaru
    • 1x konzerva čiernej fazule
    • 4x vajcia

    Postup

    1. Do veľkej panvice nalejeme slnečnicový alebo repkový olej a necháme ho rozohriať.
    2. Do horúceho oleja postupne vkladáme tortilly a smažíme 30 sekúnd z každej strany, prípadne pokiaľ nebudú zlatisté a chrumkavé.
    3. Vyberáme ich postupne na kuchynskú utierku, aby nasala prebytočný olej. 
    4. Do väčšej panvice alebo menšieho hrnčeka dáme zohriať olivový olej  a opečieme na ňom cibuľu s jalapeňom cca 3 minúty.
    5. Pridáme pokrájané paradajky a restujeme ďalšie 3 minúty. 
    6. Pridáme kurací vývar a čiernu fazuľu varíme až kým sa nevyparí väčšina tekutiny (cca 8 až 10 min).
    7. Na panvicu nalejeme olej a opečieme vajíčka, kým nebude bielko hotové a žĺtko tekuté.
    8. Na opečenú tortillu naservírujeme salsu s fazuľou a navrch dáme osmažené vajce a môžeme posypať s queso fresco.

    Čo je Huevos Rancheros?

    Huevos Rancheros je tradičné mexické jedlo, ktoré sa často podáva na raňajky. Tento jednoduchý a sýty pokrm pozostáva z vajec, omáčky a tortilly.

    Ako sa pripravujú Huevos Rancheros?

    Huevos Rancheros sa pripravujú varením alebo opekaním vajec, ktoré sa potom podávajú na opečenej tortille. Omáčka sa zvyčajne vyrába z paradajok, cibule, papriky, česne a korenia, ako je koriander a kajenský korenie. Vajcia môžu byť pečené alebo varené podľa preferencií. Pokrm sa zvyčajne podáva s prísadami ako avokádo, fazuľa, syr a kyslá smotana.

    Ako sa podávajú Huevos Rancheros?

    Huevos Rancheros sa zvyčajne podávajú na tanieri, pričom tortilla je základom. Na vrch sa umiestnia vajcia a omáčka sa rozotrie okolo. Na pokrm sa potom pridávajú ďalšie ingrediencie, ako je avokádo, fazuľa, syr a kyslá smotana. Pokrm sa podáva teplý a je často doplnený o čerstvé bylinky a limetkovú šťavu.

    Je Huevos Rancheros pikantné?

    Huevos Rancheros môže mať pikantnú chuť v závislosti od množstva a druhu použitých korenia, ako je napríklad kajenské korenie. Chuťovú intenzitu pikantnosti je možné prispôsobiť podľa preferencií. Ak nemáte radi pikantné jedlá, môžete redukovať množstvo pikantného korenia alebo ho úplne vynechať.

    Sú Huevos Rancheros vhodné pre vegetariánov?

    Huevos Rancheros môžu byť prispôsobené aj pre vegetariánov. Vajcia môžu byť nahradené vegánskymi alternatívami ako napríklad tofu alebo inými rastlinnými výrobkami, ktoré imitujú vajcia. Zvyšok ingrediencií, ako je omáčka a ďalšie, môžu zostať rovnaké.

    Ďalšie inšpirácie