Rančerské vajcia sú typické raňajky podávané na mexických farmách. Jedná s o tradičné mexické jedlo, ktorého základ tvorí praženica a opražené kukuričné tortily. Toto jedlo je veľmi obľúbené aj v juhozápadných štátoch Spojených štátov amerických.

Ingrediencie

  • Slnečnicový alebo repkový olej na vysmážanie
  • 4x kukuričné tortily
  • 1x polievková lyžica olivového oleja
  • 1x menšia cibuľa
  • 3x paradajky
  • 1x jalapeňo
  • 250 mililitrov kuracieho vývaru
  • 1x konzerva čiernej fazule
  • 4x vajcia

Postup prípravy

  1. Do veľkej panvice nalejeme slnečnicový alebo repkový olej a necháme ho rozohriať.
  2. Do horúceho oleja postupne vkladáme tortilly a smažíme 30 sekúnd z každej strany, prípadne pokiaľ nebudú zlatisté a chrumkavé.
  3. Vyberáme ich postupne na kuchynskú utierku, aby nasala prebytočný olej. 
  4. Do väčšej panvice alebo menšieho hrnčeka dáme zohriať olivový olej  a opečieme na ňom cibuľu s jalapeňom cca 3 minúty.
  5. Pridáme pokrájané paradajky a restujeme ďalšie 3 minúty. 
  6. Pridáme kurací vývar a čiernu fazuľu varíme až kým sa nevyparí väčšina tekutiny (cca 8 až 10 min).
  7. Na panvicu nalejeme olej a opečieme vajíčka, kým nebude bielko hotové a žĺtko tekuté.
  8. Na opečenú tortillu naservírujeme salsu s fazuľou a navrch dáme osmažené vajce a môžeme posypať s queso fresco.