Husacie mäso je jednou z tradičných pochúťok, ktoré sú pevne zakorenené v našej kuchyni. Najmä počas sviatkov, ako je sviatok všetkých svätých alebo Vianoce, sa v mnohých domácnostiach stáva symbolom osláv a rodinných stretnutí. Na Slovensku má príprava husaciny dlhú históriu, ktorá siaha až do čias našich predkov, keď sa husi chovali na dvoroch a v každom kúte krajiny sa našiel niekto, kto vedel toto jedinečné mäso pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Husacie prsia s orechovou krustou a šípkovou omáčkou predstavujú dokonalú harmóniu bohatých chutí a textúr, ktoré potešia každého gurmána.
Husacie prsia, ako najkvalitnejšia časť z celej husi, sú obzvlášť obľúbené pre svoju šťavnatú a jemnú štruktúru. Ich príprava však môže byť náročnejšia, pretože vyžadujú správne prepečenie, aby ostali šťavnaté, no zároveň neboli príliš mastné. Kombinácia husaciny s orechovou krustou a šípkovou omáčkou povyšuje tento tradičný pokrm na úplne novú úroveň.
V tomto recepte sa snúbia bohaté chute a vône jesene. Orechy dodávajú jedlu zaujímavú chrumkavú textúru a jemne orieškovú chuť, ktorá dokonale dopĺňa jemnosť husacieho mäsa. Šípková omáčka je zase lahodne sladkokyslá a prináša do jedla príjemný kontrast. Táto kombinácia robí z tohto pokrmu výnimočné jedlo, ktoré si nájde miesto na slávnostnom stole, no zároveň je dostatočne jednoduché na prípravu v domácom prostredí.
Príprava husacích pŕs s orechovou krustou a šípkovou omáčkou vám umožní spoznať nové dimenzie tradičných chutí. Nie je to len o samotnom jedle, ale aj o príbehoch, ktoré sa k nemu viažu. Šípková omáčka, napríklad, má svoje korene v dávnej minulosti, keď naši predkovia zbierali šípky na lúkach a v lesoch, aby ich neskôr premenili na tento chutný džem. Orechy, ako symbol hojnosti a zdravia, boli tiež neoddeliteľnou súčasťou kuchyne našich predkov. Spojenie týchto tradičných ingrediencií s husacím mäsom vytvára jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj plné histórie a kultúry.
Tento recept je stvorený pre tých, ktorí si chcú vychutnať niečo špeciálne, pre tých, ktorí milujú tradície a radi experimentujú s novými chuťami. Husacie prsia s orechovou krustou a šípkovou omáčkou sú skvelým spôsobom, ako osloviť svojich hostí a premeniť každú večeru na nezabudnuteľný zážitok. Nech už ho pripravujete na sviatok alebo len tak, pre potešenie svojich blízkych, výsledok bude vždy stáť za to. Dobrú chuť!
Husacie prsia s orechovou krustou recept
Ingrediencie
Husacie prsia s orechovou krustou
- 2 husacie prsia s kožou
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 g vlašských orechov (alebo lieskových orechov)
- 50 g strúhanky
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 1 lyžica masla (na potretie)
- 2 lyžice olivového oleja (na opekanie)
Šípková omáčka
- 200 g šípkového džemu
- 150 ml červeného vína
- 1 malá cibuľa
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžička masla
- 1 lyžička hladkej múky (na zahustenie)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Príprava orechovej krusty: Vlašské orechy nasypte do mixéra a nahrubo nasekajte. Potom ich zmiešajte so strúhankou, rozšľahaným vajcom, prelisovaným cesnakom a sušeným tymianom. Ochutnajte soľou a čiernym korením.
- Príprava husacích pŕs: Prsia osoľte a okoreňte z oboch strán. Na panvici rozohrejte olivový olej a prsia opečte najprv na strane s kožou, kým nebude chrumkavá (asi 5 minút), potom ich otočte a opečte ďalšie 2 minúty.
- Pečenie: Opečené prsia preložte do zapekacej misy, natrite ich tenkou vrstvou masla a pokryte orechovou zmesou. Prsia dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na približne 15-20 minút, kým krusta nezhnedne a prsia nedosiahnu vnútornú teplotu asi 60-65 °C.
- Príprava omáčky: Na malej panvici rozohrejte maslo a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. K cibuli pridajte šípkový džem, červené víno a balzamikový ocot. Nechajte omáčku zredukovať na polovicu, aby sa chute spojili. Ak je omáčka príliš riedka, môžete ju zahustiť lyžičkou hladkej múky rozmiešanej v troche vody. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Servírovanie: Husacie prsia nakrájajte na tenké plátky a podávajte so šípkovou omáčkou. Skvele sa hodí ako príloha pečené zemiaky alebo zemiakové pyré.
Husacie prsia s orechovou krustou otázky a odpovede
Ako zistím, že sú husacie prsia dostatočne prepečené?
Husacie prsia by mali dosiahnuť vnútornú teplotu okolo 60-65 °C, čo zabezpečí, že mäso bude ružové a šťavnaté. Najlepšie je použiť kuchynský teplomer na mäso. Ak nemáte teplomer, skontrolujte mäso narezaním – malo by byť ružové a šťavnaté, nie krvavé, ale ani príliš suché.
Môžem použiť inú orechovú zmes na krustu?
Áno, orechy môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Vlašské orechy sú tradičnou voľbou, ale môžete použiť aj lieskové orechy, mandle alebo dokonca pistácie pre zaujímavejšiu chuťovú kombináciu.
Čo môžem použiť namiesto šípkového džemu, ak ho nemám k dispozícii?
Ak nemáte šípkový džem, môžete ho nahradiť iným sladkokyslým džemom, ako napríklad brusnicovým, ríbezľovým alebo malinovým. Každý z nich dodá omáčke inú chuťovú nuansu, ktorá sa bude s husacinou dobre dopĺňať.
Ako dlho môžem šípkovú omáčku skladovať?
Šípkovú omáčku môžete skladovať v chladničke až 3 dni. Pred podávaním ju však dôkladne prehrejte. Ak plánujete omáčku skladovať dlhšie, môžete ju zamraziť, kde vydrží až 3 mesiace.
Môžem husacie prsia pripraviť vopred?
Husacie prsia odporúčame pripravovať čerstvé, pretože najlepšie chutia hneď po upečení. Ak ich však potrebujete pripraviť vopred, môžete ich predpekať a tesne pred podávaním krátko zohriať v rúre, aby sa krusta opäť stala chrumkavou.
ké prílohy sa hodia k tomuto jedlu?
K husacím prsiam s orechovou krustou a šípkovou omáčkou sa skvele hodia pečené zemiaky, zemiakové pyré, zelerové pyré, dusená zelenina alebo aj knedle. Pre svieži kontrast môžete pridať šalát z čerstvej zeleniny.
Aký druh vína sa hodí k tomuto jedlu?
K husacím prsiam s orechovou krustou a šípkovou omáčkou sa výborne hodí červené víno s plnšou chuťou, ako napríklad Pinot Noir, Merlot alebo Zinfandel. Tieto vína doplnia bohatú chuť mäsa a sladkosť šípkovej omáčky.