Preskočiť na obsah

Husté jesenné polievky, z teplých krémov na báze zeleniny až po pikantné varianty s fazuľou či cícerom

    Husté jesenné polievky, z teplých krémov na báze zeleniny až po pikantné varianty s fazuľou či cícerom

    Je zvláštne, ako príroda ovláda náš jedálniček. Ako sa letné teploty začnú postupne strácať a počasie nadobudne čoraz chladnejší ráz naša túžba po ľahkých šalátoch a osviežujúcich nápojoch slabne. Namiesto nich sa na obzore objavujú hustejšie, výživnejšie jedlá, ktoré zahrejú nielen žalúdok ale aj dušu. A v tejto kategórii nemajú husté jesenné polievky žiadnu konkurenciu. Svojím bohatstvom chutí a vôní vytvárajú teplo domova, ktoré každý z nás potrebuje keď sa vonku začne šíriť chladný jesenný vzduch.

    V tomto článku vás prevedieme receptami na rozmanité druhy polievok, od krémových tekvicových polievok s kokosovým mliekom až po aromatické mrkvové polievky so zázvorom.

    Ak preferujete pikantné chute, nájdete aj recepty na fazuľovú polievku a cícerovú polievku, ktoré dodajú vášmu jedálničku potrebnú pikantnosť. Môžete sa taktiež nechať zahriať krémovou polievkou z červenej repy s kozím syrom, ktorá je bohatá nielen na farby ale aj chute.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom


    Ingrediencie

    • 500g tekvice Hokkaido 
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 400ml kokosového mlieka
    • 1 lyžička kari korenia
    • soľ, čierne korenie
    • olivový olej

    Postup: Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájanú tekvicu a restujte ďalších 10 minút. Pridajte kokosové mlieko, kari korenie, soľ a čierne korenie. Varte, kým nie je tekvica mäkká. Následne rozmixujeme do hladka.

    Krémová mrkvová polievka so zázvorom

    Ingrediencie

    • 500g mrkvy
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • kúsok čerstvého zázvoru
    • 1l zeleninového vývaru
    • olivový olej
    • soľ, čierne korenie

    Postup: Na oleji orestujte cibuľu, cesnak a nakrájaný zázvor. Pridajte nakrájanú mrkvu, zalejte vývarom a varte do mäkka. Keď je mrkva mäkká, rozmixujte polievku do hladka a dochuťte.

    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Pikantná fazuľová polievka

    Ingrediencie

    • 400g červenej fazule
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 paprika
    • 1 chilli paprička
    • 1l zeleninového vývaru
    • 1 ČL mletej červenej papriky
    • soľ, čierne korenie
    • olivový olej

    Postup: Fazuľu namočíme cez noc, potom prepláchneme a vložíme do hrnca s vývarom. Na panvičke si rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu do sklovita. Pridáme cesnak a zarestujeme, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa. Prisypeme papriku a chilli a premiešame. Odstavíme z ohňa a zmes pridáme do hrnca s fazuľou. Varíme, kým nie je fazuľa mäkká. Dochutíme paprikou, soľou a korením podľa chuti.

    Krémová polievka z červenej repy s kozím syrom

    Ingrediencie

    • 500g červenej repy
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 150g kozieho syra
    • 1l zeleninového vývaru
    • olivový olej
    • soľ, čierne korenie
    • čerstvá petržlenová vňať

    Postup: Červenú repu očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do hrnca s vývarom. Na oleji orestujte cibuľu a cesnak do sklovita a potom ich pridajte do hrnca k červenej repe. Varte, kým nie je repa mäkká. Potom rozmixute do hladka a vmiešajte kozí syr. Dochťte soľou a korením.
    Servírujte posypané petržlenovou vňaťou.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Cícerová polievka s koriandrom a citrónom

    Ingrediencie

    • 400g cíceru (namočeného cez noc)
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • šťava z 1 citróna
    • 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
    • 1l zeleninového vývaru
    • olivový olej
    • soľ, čierne korenie

    Postup: Opláchnutý cícer vložte do hrnca s vývarom. Na oleji orestujte cibuľu a cesnak do sklovita a pridajte ich do hrnca k cíceru. Varte, kým nie je cícer mäkký. Polievku ochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením a pred servírovaním posypte čerstvým koriandrom.

    Krémová polievka z batátov s kokosovým mliekom

    Ingrediencie

    • 2 stredné batáty
    • 1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžička kurkumy
    • 1 lyžička mletej papriky
    • olivový olej
    • soľ, čierne korenie
    • čerstvá koriandrová vňať (nepovinné)

    Postup: Na panvici s olivovým olejom orestujeme cibuľu a cesnak do sklovita. Prisypeme kurkumu a papriku a orestujeme ešte minútu. Pridáme batáty nakrájané na kocky, zarestujeme a potom prilejeme kokosové mlieko. Prikryjeme a varíme, kým batáty nie sú mäkké. Rozmixujeme do hladka, dochutíme soľou a korením. Pred servírovaním posypeme čerstvým koriandrom.

    [sc name=“reklama_4″ ][/sc]

    Hríbový krém s tymianom

    Ingrediencie

    • 300g húb
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžička sušeného tymianu
    • 1l zeleninového vývaru
    • smotana na varenie (nepovinné)
    • olivový olej
    • soľ, čierne korenie

    Postup: Huby umyte a nakrájajte. Na panvici s olivovým olejom orestujte cibuľu, cesnak a huby. Pridajte tymian a zeleninový vývar. Varte, kým huby nebudú mäkké. Rozmixujte do hladka a podľa chuti pridajte smotanu na varenie. Dochuťte soľou a korením.

    Polievka z červenej šošovice s chilli

    Ingrediencie

    • 200g červenej šošovice
    • 1 cibuľa
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 červená paprika
    • 1 chilli paprička
    • 1l zeleninového vývaru
    • olivový olej
    • soľ, čierne korenie

    Postup: Šošovicu dôkladne umyte. Na panvici s olivovým olejom orestujte cibuľu, cesnak, papriku a chilli. Pridajte šošovicu a zeleninový vývar. Varte, kým šošovica nie je mäkká. Dochuťte soľou a korením.

    [sc name=“reklama_4″ ][/sc]

    Vďaka týmto jednoduchým a výživným receptom sa môžete v chladných jesenných dňoch tešiť na útulnú atmosféru domova a vôňu čerstvo uvarenej polievky. Jesenná sezóna je ideálnym časom na objavovanie nových a zaujímavých receptov na polievky. Tieto husté a výživné krémy vás zahrejú, nasýtia a dodajú energiu potrebnú na prekonanie chladnejších dní. A najlepšie na tom všetkom je, že výroba domáceho polievkového krému je jednoduchá a umožňuje kombinovať rôzne ingrediencie podľa vlastných preferencií. Váš hrniec čaká, tak prečo nezačať už dnes?

    Najčastejšie otázky o hustých jesenných polievkach

    Prečo sú husté polievky vhodné na túto sezónu?

    Husté polievky sú ideálne na túto sezónu, pretože sú výživné, sýte a teplé. S nástupom chladnejšieho počasia sa naše chute menia a túžba po teplej polievke stúpa

    Prečo sú krémové polievky populárne?

    Krémové polievky sú populárne, pretože majú hladkú textúru, bohatú chuť a často sú považované za luxusnejšie. Krémové polievky sa dajú ľahko prispôsobiť rôznym prísadám a chutiam.

    Ak nie som fanúšikom pikantných jedál, je možné zmierniť pikantnú fazuľovú polievku?

    Áno, určite. Pikantnosť fazuľovej polievky môžete prispôsobiť svojim preferenciám tým, že znížite množstvo chilli papričiek alebo ich úplne vynecháte.

    Je možné tieto polievky pripraviť vopred a ohriať ich pred podávaním?

    Áno, tieto polievky sa dajú pripraviť vopred a uložiť v chladničke. Pred podávaním ich jednoducho ohrejete, čím ušetríte čas pri príprave jedla.

    Ako môžem prispôsobiť tieto recepty svojím vlastným chutiam?

    Tieto recepty sú flexibilné a umožňujú prispôsobenie podľa vašich chutí. Môžete pridávať alebo vynechávať ingrediencie, meniť množstvá korenín a bylín, aby ste dosiahli presne tú chuť, ktorú preferujete.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie