Značka: Červené víno

Najlepšia krémová smotanová hubová polievka – overený gazdovský recept

Krémová hubová polievka s rozmarínom a cesnakom – lahodný jednoduchý recept na obed aj večeru. Ingrediencie 4 PL olivového oleja  2 šalotky  4 strúčiky cesnaku  450 g šampiňónov   soľ  1 PL čerstvého rozmarínu alebo tymiánu  1/4 hrnčeka sherry vína alebo červeného vína  5 PL múky (nemusí byť)   750 ml horúceho zeleninového vývaru  1…

Read More

Pečená klobása so zemiakovou kašou – overený anglický recept na Bangers And Mash

Bangers and mash, tiež známy ako klobása a kaša, je tradičné britské jedlo pozostávajúce z klobások podávaných so zemiakovou kašou. Toto jedlo, aj keď je varené doma, možno považovať za príklad krčmového jedla, čo znamená, že je relatívne rýchle a je ľahké ho pripraviť vo veľkých množstvách. Ingrediencie 8 vysoko kvalitných bravčových klobás  …

Read More

Grécke pečené mäsové guľky v paradajkovej omáčke – overený recept na Soutzoukakia

Tradične sa soutzoukakia vyrába z mletého hovädzieho mäsa . Ak chcete, aby boli na zdravšej strane, môžete použiť chudé/nízkotučné hovädzie mäso. Ak chcete, môžete použiť aj kombináciu mletého hovädzieho a bravčového mäsa. Ingrediencie Na mäsové guľky 800 g mletého hovädzieho mäsa   4 strúčiky cesnaku  2 vajcia  2 ČL mletého kmínu   1/2 ČL škorice …

Read More

Baklažán plnený hovädzím mäsom – recept na tradičnú grécku pochúťku

Tento tradičný grécky recept na baklažáne vás určite ohromí! Melitzanes papoutsakia je grécke jedlo, ktoré dostalo svoj názov podľa podobnosti svojho tvaru s topánkami. Chuť a ingrediencie použité na tento recept sú veľmi podobné obľúbenému gréckemu jedlu musaka. Ingrediencie 5 baklažánov 500 g mletého hovädzieho mäsa 1 veľká červená cibuľa 2 strúčiky cesnaku…

Read More

Pravé grécke hovädzie stifado – originálny a chutný recept

Stifado je v podstate pomaly varený grécky guláš vyrobený z hovädzieho mäsa, varený v paradajkovej omáčke. Tento chutný pokrm sa môže variť celé hodiny, kým omáčka poriadne nezhustne a šťavnaté mäsité kúsky sa vám v ústach nerozpadnú. Ingrediencie 1 kg hovädzieho mäsa 1,5 kg šalotky 1/4 šálky olivového oleja 3/4 šálky červeného vína…

Read More

Moussaka (musaka) – tradičný a originálny grécky recept s paradajkami a baklažánom

Moussaka je tradičné grécke jedlo, ktoré sa pripravuje z baklažánu alebo zemiakov. Neoddeliteľnou súčasťou Moussaky je tiež mleté mäso. Jedlo je veľmi obľúbené hlavne na Balkáne a Strednom východe, kde sa s ním môžete stretnúť v mnohých regionálnych a miestnych obmenách, podľa chuti miestneho kuchára alebo domácej pani. Ingrediencie 650 g mleté jahňacie…

Read More

Najlepšie paradajkové gazpacho – španielska studená polievka

Gazpacho je vlastne španielsky tekutý šalát z čerstvej zeleniny, ktorý sa podáva vychladený, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch. Jedlo pochádza z obdobia krátko pred objavením Ameriky v roku 1492, kedy sa paradajky a papriky dostali do Európy. Ingrediencie 1 až 1,5 kilogramov paradajok 2x uhorky 1x…

Read More