Pektín je prírodná látka, ktorá sa nachádza v rastlinách a má široké uplatnenie v potravinárskom priemysle. Je to významný zložka, ktorá sa používa ako želírujúca a zahusťujúca látka. Pektín je často používaný pri príprave džemov, želé, ovocných sirupov a mnohých iných potravinárskych výrobkov. Jeho schopnosť tvoriť želé robí z neho dôležitý prvok pre správnu textúru a konzistenciu potravín. Pektín sa získava z rôznych zdrojov, ako sú ovocné šupky, jablčné jadierka a citrusové plody. Má vysoký obsah vlákniny a je známy pre svoje zdravotné výhody, ako napríklad podporu trávenia a zdravie čriev. Pektín je tiež využívaný v farmaceutickom a kozmetickom priemysle, kde sa používa v príprave rôznych liekov a kozmetických výrobkov. Jeho univerzálna aplikácia a prínosy pre potravinárstvo robia z pektínu dôležitú zložku v mnohých potravinárskych produktoch.