Slivkový lekvár je lahodný výrobok vyrobený z dozretých sliviek. Slivky sa pomliaždia a varia sa spolu s cukrom, až kým nevznikne hustá a sladká konzistencia. Slivkový lekvár má charakteristickú vôňu a chuť sliviek, ktoré sa počas procesu varenia zosladia a rozvinú svoje ovocné arómy. Tento lekvár sa využíva na šírenie na chlieb, pečivo alebo palacinky. Je skvelým doplnkom do dezertov, ako sú koláče, torty či zákusky. Okrem toho sa slivkový lekvár dá využiť aj pri príprave mäsových jedál, kde dodáva sladko-kyslú chuť a výraznú arómu. Slivkový lekvár je populárnou pochúťkou, ktorá sa v mnohých krajinách a kultúrach využíva v kuchyni ako sladká pochúťka a dochucovadlo.
Štedráku sa hovorí aj slovenský národný koláč. Pripravuje sa počas vianočných sviatkov a obsahuje dokopy štyri druhy náplní, ktoré vytvárajú jedinečnú chuť a prinesú na… Čítať viac »Pravý štedrák, tradičný vianočný recept