Sójová omáčka je tmavá a aromatická omáčka vyrobená z fermentovanej sójovej múčky, sójových bôbov, pšenice a soli. Je bežnou ingredienciou v ázijskej kuchyni a používa sa na dochutenie mnohých jedál. Sójová omáčka sa používa ako príchuť v mnohých ázijských polievkach, omáčkach a marinádach, ako sú napríklad sójový vývar, wok s tofu alebo vietnamské pho. Sójová omáčka sa tiež používa na dochutenie mäsových jedál a omáčok, ako sú napríklad hovädzie maso s broskyňami alebo japonské teriyaki. Sójová omáčka je bohatá na proteíny a minerály a môže byť použitá ako náhrada soli v jedálnom pláne. Sójová omáčka sa dá použiť aj ako prísada do rôznych šalátov, dressingov alebo na prípravu chuťových sirupov. Sójová omáčka je významnou ingredienciou v mnohých receptoch a môže byť použitá na rôzne spôsoby, aby sa dosiahla unikátna chuťová kombinácia.