Preskočiť na obsah

Vyskúšajte túto fantastickú jablkovú žemľovku s tvarohom, ktorej recept pozná niekoľko generácií. Žemľovku môžete pripraviť z pečiva, ktoré vám zostalo z predošlého dňa, chutných jabĺk a tvarohu. V recepte si tiež napíšeme, ako pripraviť lahodnú nadýchanú penu, ktorá žemľovku skvele dochutí.

Ingrediencie

  • 1 vianočka alebo 5 – 6 makoviek (podľa veľkosti pekáča) 
  • 500 ml mlieka 
  • 2 väčšie vajcia 
  • 2-3 žĺtky 
  • 1 vanilkový cukor 
  • 1 škoricový cukor 
  • 4 PL cukru podľa kyslosti jabĺk 
  • 5 jabĺk (alebo podľa chuti) 
  • 1 tvaroh 
  • Šťava z citróna podľa chuti 
  • Hrozienka podľa chuti 
  • Maslo na vymastenie pekáča  

Na sneh

  • 3 bielky 
  • 3 PL kryštálového cukru 
  • štipka soli 
  • šťava z citróna 

Postup

  1. Pekáč si poriadne vymažeme maslom. Vianočku si nakrájame na krajce alebo makovky si pozdĺžne prepolíme. Do taniera zmiešame mlieko, vajcia a 1 PL cukru. Poriadne premiešame, z oboch strán namočíme a poukladáme na dno pekáča.  
  2. Do misky si nastrúhame jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom a dôkladne premiešame. Jablkovú zmes rovnomerne navrstvíme na vianočku v pekáči.  
  3. V ďalšej mise si vymiešame tvaroh, žĺtky, 3 PL cukru, podľa chuti hrozienka a citrónovú šťavu. Tvarohovú zmes rovnomerne navrstvíme na jablkovú zmes.  
  4. Na vrch poukladáme zvyšnú vianočku alebo makovky namočené v mliečnej zmesi. Ak zostane mlieko môžeme ním poliať vrchné vianočky.  
  5. Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme 30 minút. Medzitým si vyšľaháme bielky so štipkou soli do polotuha. Pridáme 3 PL cukru a šťavu z citróna (nemusí byť) a vyšľaháme na tuhý, lesklý sneh. Po dopečení Navrstvíme sneh na žemľovku a dáme na cca 10 minút zapiecť. Vrch snehu by mal byť zlatistý. 
Ďalšie inšpirácie