Preskočiť na obsah

Írsky pastiersky koláč

    Írsky pastiersky koláč - recept na anglický masový koláč z mletého masa

    Shepherd’s pie, cottage pie, alebo vo francúzskej verzii hachis Parmentier je pikantné jedlo z vareného mletého mäsa preplneného zemiakovou kašou a zapečené.

    Ingrediencie

    Mäsová plnka 

    • 2 PL olivového oleja 
    • 1 šálka nakrájanej žltej cibule 
    • 450 g chudého mletého hovädzieho mäsa alebo mletého jahňacieho mäsa 
    • 2 ČL sušeného petržlenu 
    • 1 ČL sušeného rozmarínu 
    • 1 ČL sušeného tymiánu 
    • 1/2 ČL soli 
    • 1/2 ČL mletého čierneho korenia 
    • 1 PL worcester omáčky 
    • 2 strúčiky cesnaku 
    • 2 PL hladkej múky 
    • 2 PL paradajkovej pasty 
    • 1 šálka hovädzieho vývaru 
    • 1 šálka mrazeného hrášku a mrkvy 
    • 1/2 šálky mrazenej kukurice 

    Zemiaky 

    • 700 – 850  g zemiakov nakrájané na kocky 
    • 8 PL nesoleného masla 
    • 1/3 šálky šľahačkovej smotany 
    • 1/2 ČL cesnakového prášku 
    • 1/2 ČL soli 
    • 1/4 ČL mletého čierneho korenia 
    • 1/4 šálky parmezánu 

    Postup

    1. Pripravíme si mäsovú náplň. Do veľkej panvice dáme olej a necháme ho na stredne vysokej teplote rozohriať (cca na 2 minúty). Pridáme cibuľu a restujeme asi  5 minút a občas premiešame, následne pridáme mleté mäso a poriadne premiešame.  Mäso posypeme petržlenovou vňaťou, rozmarínom, tymiánom, soľou a korením. Dobre premiešame a varíme za občasného miešania 6-8 minút, kým mäso nezhnedne. Potom pridáme worcesterovú omáčku a cesnak. Premiešame a varíme ešte 1 minútu. Prisypeme múku a paradajkovú pastu a poriadne premiešame. Nakoniec zalejeme vývarom, pridáme  mrazený hrášok, mrkvu a mrazenú kukuricu. Dusíme 5 minút za občasného miešania. Mäsovú zmes odložíme bokom a predhrejeme si rúru na 200°C. 
    2. Do veľkého hrnca vložíme nakrájané zemiaky a  podlejeme vodou. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme, kým zemiaky nezmäknú cca 10-15 minút. Potom ich  scedíme a vrátime späť do horúceho hrnca. Zemiaky necháme 1 minútu odpočívať v horúcom hrnci, aby sa odparila zvyšná tekutina. Pridáme maslo, smotanu, cesnakový prášok, soľ a korenie. Zemiaky roztlačíme a miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Pridáme parmezán a premiešame. 
    3. Zapekaciu misu vymažeme maslom a rovnomerne do nej nalejeme mäsovú zmes. Navrch natrieme v rovnomernej vrstve zemiakovú kašu. Zapekacia misa a nesmie byť úplne plná. Pečieme odokryté 25-30 minút.  Pred podávaním 15 minút chladíme. 
    Ďalšie inšpirácie