Shepherd’s pie, cottage pie, alebo vo francúzskej verzii hachis Parmentier je pikantné jedlo z vareného mletého mäsa preplneného zemiakovou kašou a zapečené.
Ingrediencie
Mäsová plnka
- 2 PL olivového oleja
- 1 šálka nakrájanej žltej cibule
- 450 g chudého mletého hovädzieho mäsa alebo mletého jahňacieho mäsa
- 2 ČL sušeného petržlenu
- 1 ČL sušeného rozmarínu
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL worcester omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL paradajkovej pasty
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1 šálka mrazeného hrášku a mrkvy
- 1/2 šálky mrazenej kukurice
Zemiaky
- 700 – 850 g zemiakov nakrájané na kocky
- 8 PL nesoleného masla
- 1/3 šálky šľahačkovej smotany
- 1/2 ČL cesnakového prášku
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 1/4 šálky parmezánu
Postup
- Pripravíme si mäsovú náplň. Do veľkej panvice dáme olej a necháme ho na stredne vysokej teplote rozohriať (cca na 2 minúty). Pridáme cibuľu a restujeme asi 5 minút a občas premiešame, následne pridáme mleté mäso a poriadne premiešame. Mäso posypeme petržlenovou vňaťou, rozmarínom, tymiánom, soľou a korením. Dobre premiešame a varíme za občasného miešania 6-8 minút, kým mäso nezhnedne. Potom pridáme worcesterovú omáčku a cesnak. Premiešame a varíme ešte 1 minútu. Prisypeme múku a paradajkovú pastu a poriadne premiešame. Nakoniec zalejeme vývarom, pridáme mrazený hrášok, mrkvu a mrazenú kukuricu. Dusíme 5 minút za občasného miešania. Mäsovú zmes odložíme bokom a predhrejeme si rúru na 200°C.
- Do veľkého hrnca vložíme nakrájané zemiaky a podlejeme vodou. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme, kým zemiaky nezmäknú cca 10-15 minút. Potom ich scedíme a vrátime späť do horúceho hrnca. Zemiaky necháme 1 minútu odpočívať v horúcom hrnci, aby sa odparila zvyšná tekutina. Pridáme maslo, smotanu, cesnakový prášok, soľ a korenie. Zemiaky roztlačíme a miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Pridáme parmezán a premiešame.
- Zapekaciu misu vymažeme maslom a rovnomerne do nej nalejeme mäsovú zmes. Navrch natrieme v rovnomernej vrstve zemiakovú kašu. Zapekacia misa a nesmie byť úplne plná. Pečieme odokryté 25-30 minút. Pred podávaním 15 minút chladíme.