Recept na Jablkové muffiny s karamelom je jedinečným spôsobom, ako oslaviť jesennú sezónu a vychutnať si všetko, čo nám jablká môžu ponúknuť. Tieto muffiny spájajú sladkosť a šťavnatosť jabĺk s bohatou chuťou karamelu, čo ich robí dokonalými ako sladkú pochúťku na raňajky, olovrant alebo ako dezert k šálke kávy.
Obsah receptu
Na začiatku receptu sa dozviete, ako jednoducho pripraviť domácu karamelovú omáčku, ktorá dodá muffinom jedinečnú chuť a štruktúru. Svojou krémovou sladkosťou sa stane kľúčovým prvkom tohto dezertu. Ďalej sa dozviete, ako pripraviť samotné cesto na muffiny, ktoré je vďaka použitiu škorice a karamelových kúskov plné chutí a textúr.
Tento recept je ideálny pre každého, kto chce vytvoriť neodolateľné muffiny, ktoré potešia chuťové poháriky celej rodiny. Bude vás sprevádzať krok za krokom, pričom vám umožní vytvoriť jedinečné a lahodné muffiny, ktoré zaručene získajú obdiv a pochvalu od vašich blízkych. A nezabudnite, čerstvé jablká a vôňa karamelu dodajú vášmu domovu ten správny jesenný nádych. Pripravte sa na záplavu chvály a potešte svojich blízkych týmto vynikajúcim dezertom.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na jablkové muffiny s karamelom
- 250g hladkej múky
- 2 čl prášku do pečiva
- 1/2 čl sódy bikarbóny
- 1/4 čl soli
- 1 čl škorice
- 115g masla, zmäknutého
- 150g hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 čl vanilkového extraktu
- 120 ml mlieka
- 2 stredne veľké jablká, ošúpané a nakrájané na kúsky
- 100g karamelových cukríkov, rozkrájaných na menšie kúsky alebo karamelovej omáčky
Karamel
- 200g hnedého cukru
- 125 ml smotany na šľahanie
- 60g masla
Postup prípravy jablkových muffinov s karamelom
Príprava karamelu
Na miernom ohni v hrnci roztopíme cukor na karamel. Pridáme kocku masla do karamelu a dobre miešame, kým sa maslo nerozpustí. Postupne prilejeme smotanu do karamelu za stáleho miešania. Pozor! Zmes bude bublať. Ihneď odstavíme hrniec z ohňa a necháme karamel vychladnúť.
Predhriatie rúry
Predhrejeme rúru na 180°C a formu na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.
Príprava cesta
V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. V druhej miske vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s hnedým cukrom do hladka. Potom pridáme vajcia, jedno po druhom, a nakoniec vanilkový extrakt. Postupne pridávame zmes suchých ingrediencií, striedavo s mliekom, do zmesi mokrých ingrediencií. Začneme a skončíme múkou. Nakoniec jemne vmiešame kúsky jabĺk do cesta.
Pečenie
Naplníme košíky na muffiny cestom do 2/3 ich objemu a do stredu každého košíka vtlačíme kúsok karamelového cukríka. Pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút, kým muffiny nezískajú zlatohnedý vrch a špáradlo, vložené do stredu nevyjde von čisté.
Podávanie
Po dopečení necháme muffiny vychladnúť. Podávame so šľahačkou a preliate karamelom.
Videorecept na jablkové muffiny s karamelom
Najčastejšie otázky o jablkových muffinoch s karamelom
Aký je hlavný rozdiel medzi muffinmi a cupcakes?
Hlavným rozdielom medzi muffinmi a cupcakes je ich charakter a účel. Muffiny sú obvykle jednoduchšie a menej sladké, často obsahujú hrozienka, ovsené vločky, ovocie alebo orechy a môžu byť podávané ako slaný pokrm. Cupcakes sú sladšie, zdobené šľahačkou alebo polevou a často sa podávajú na oslavách a špeciálnych príležitostiach.
Môžem použiť iné ovocie namiesto jabĺk?
Áno, môžete. Muffiny s karamelom môžete prispôsobiť vašim chuťovým preferenciám použitím iného ovocia, ako sú hrušky, banány, alebo marhule. Experimentujte a vytvorte svoje vlastné varianty.
Ako sa uistím, že karamel vo vnútri muffinov nepreteká?
Dôležité je, aby ste karamel do muffinov pridali len v malom množstve, v strede cesta. To pomôže zabrániť tomu, aby sa karamel v pečených muffinoch vylial.
Môžem použiť hotovú karamelovú omáčku namiesto vlastnoručne pripraveného karamelu?
Áno, môžete použiť hotovú karamelovú omáčku na tento recept.
Ako dlho môžu byť muffiny skladované?
Muffiny s karamelom môžete skladovať v uzavretom obale na chladnom mieste (napríklad v chladničke) až 3-4 dni. Ak ich chcete dlhodobejšie skladovať, môžete ich zamraziť až na 2-3 mesiace. Pred podávaním ich nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
Môžem použiť iný druh korenia namiesto škorice a muškátového orieška?
Samozrejme! Môžete pridať iné korenie podľa svojich chuťových preferencií. Napríklad mleté klinčeky, zázvor, alebo badián môžu pridať zaujímavú chuť muffinom s karamelom.