Preskočiť na obsah

Jablkové muffiny s karamelom

    Jablkové muffiny s karamelom

    Recept na Jablkové muffiny s karamelom je jedinečným spôsobom, ako oslaviť jesennú sezónu a vychutnať si všetko, čo nám jablká môžu ponúknuť. Tieto muffiny spájajú sladkosť a šťavnatosť jabĺk s bohatou chuťou karamelu, čo ich robí dokonalými ako sladkú pochúťku na raňajky, olovrant alebo ako dezert k šálke kávy.

    Na začiatku receptu sa dozviete, ako jednoducho pripraviť domácu karamelovú omáčku, ktorá dodá muffinom jedinečnú chuť a štruktúru. Svojou krémovou sladkosťou sa stane kľúčovým prvkom tohto dezertu. Ďalej sa dozviete, ako pripraviť samotné cesto na muffiny, ktoré je vďaka použitiu škorice a karamelových kúskov plné chutí a textúr.

    Tento recept je ideálny pre každého, kto chce vytvoriť neodolateľné muffiny, ktoré potešia chuťové poháriky celej rodiny. Bude vás sprevádzať krok za krokom, pričom vám umožní vytvoriť jedinečné a lahodné muffiny, ktoré zaručene získajú obdiv a pochvalu od vašich blízkych. A nezabudnite, čerstvé jablká a vôňa karamelu dodajú vášmu domovu ten správny jesenný nádych. Pripravte sa na záplavu chvály a potešte svojich blízkych týmto vynikajúcim dezertom.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na jablkové muffiny s karamelom

    • 250g hladkej múky
    • 2 čl prášku do pečiva
    • 1/2 čl sódy bikarbóny
    • 1/4 čl soli
    • 1 čl škorice
    • 115g masla, zmäknutého
    • 150g hnedého cukru
    • 2 veľké vajcia
    • 1 čl vanilkového extraktu
    • 120 ml mlieka
    • 2 stredne veľké jablká, ošúpané a nakrájané na kúsky
    • 100g karamelových cukríkov, rozkrájaných na menšie kúsky alebo karamelovej omáčky

    Karamel

    • 200g hnedého cukru
    • 125 ml smotany na šľahanie
    • 60g masla
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy jablkových muffinov s karamelom

    Príprava karamelu

    Na miernom ohni v hrnci roztopíme cukor na karamel. Pridáme kocku masla do karamelu a dobre miešame, kým sa maslo nerozpustí. Postupne prilejeme smotanu do karamelu za stáleho miešania. Pozor! Zmes bude bublať. Ihneď odstavíme hrniec z ohňa a necháme karamel vychladnúť.

    Predhriatie rúry

    Predhrejeme rúru na 180°C a formu na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.

    Príprava cesta

    V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. V druhej miske vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s hnedým cukrom do hladka. Potom pridáme vajcia, jedno po druhom, a nakoniec vanilkový extrakt. Postupne pridávame zmes suchých ingrediencií, striedavo s mliekom, do zmesi mokrých ingrediencií. Začneme a skončíme múkou. Nakoniec jemne vmiešame kúsky jabĺk do cesta.

    Pečenie

    Naplníme košíky na muffiny cestom do 2/3 ich objemu a do stredu každého košíka vtlačíme kúsok karamelového cukríka. Pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút, kým muffiny nezískajú zlatohnedý vrch a špáradlo, vložené do stredu nevyjde von čisté.

    Podávanie

    Po dopečení necháme muffiny vychladnúť. Podávame so šľahačkou a preliate karamelom.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na jablkové muffiny s karamelom

    Najčastejšie otázky o jablkových muffinoch s karamelom

    Aký je hlavný rozdiel medzi muffinmi a cupcakes?

    Hlavným rozdielom medzi muffinmi a cupcakes je ich charakter a účel. Muffiny sú obvykle jednoduchšie a menej sladké, často obsahujú hrozienka, ovsené vločky, ovocie alebo orechy a môžu byť podávané ako slaný pokrm. Cupcakes sú sladšie, zdobené šľahačkou alebo polevou a často sa podávajú na oslavách a špeciálnych príležitostiach.

    Môžem použiť iné ovocie namiesto jabĺk?

    Áno, môžete. Muffiny s karamelom môžete prispôsobiť vašim chuťovým preferenciám použitím iného ovocia, ako sú hrušky, banány, alebo marhule. Experimentujte a vytvorte svoje vlastné varianty.

    Ako sa uistím, že karamel vo vnútri muffinov nepreteká?

    Dôležité je, aby ste karamel do muffinov pridali len v malom množstve, v strede cesta. To pomôže zabrániť tomu, aby sa karamel v pečených muffinoch vylial.

    Môžem použiť hotovú karamelovú omáčku namiesto vlastnoručne pripraveného karamelu?

    Áno, môžete použiť hotovú karamelovú omáčku na tento recept.

    Ako dlho môžu byť muffiny skladované?

    Muffiny s karamelom môžete skladovať v uzavretom obale na chladnom mieste (napríklad v chladničke) až 3-4 dni. Ak ich chcete dlhodobejšie skladovať, môžete ich zamraziť až na 2-3 mesiace. Pred podávaním ich nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.

    Môžem použiť iný druh korenia namiesto škorice a muškátového orieška?

    Samozrejme! Môžete pridať iné korenie podľa svojich chuťových preferencií. Napríklad mleté klinčeky, zázvor, alebo badián môžu pridať zaujímavú chuť muffinom s karamelom.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie