Jablkovo škoricové tartaletky s vanilkovou náplňou predstavujú dokonalú kombináciu chutí a textúr v jednom malom, lahodnom kúsku. Tieto tartaletky sú zároveň osviežujúce, sladké a krásne aromatické.
Obsah receptu
Základom receptu týchto tartaletiek je vynikajúce krémové cesto, ktoré sa pečie do dokonalej zlatohnedej farby a má jemnú, krehkú konzistenciu. Cesto sa pripravuje z klasických ingrediencií, ako sú múka, maslo, vajcia a cukor. Špeciálnym dotykom je pridanie škoricového prášku, ktorý dodá cestu charakteristickú vôňu a bohatú chuť.
Jablková náplň je skutočnou hviezdou tohto dezertu. Jablká sa olúpu, nakrájajú na tenké plátky a potom sa dusia v masle s pridaním škoricového cukru, ktorý im dodá jemnú korenistú chuť. Tento proces zjemní jablká a uvoľní ich sladkú šťavu. Výsledkom je náplň, ktorá je sladká, jemná a plná arómy jabĺk. Vanilková náplň je dokonalým doplnkom ku krehkému cestu a šťavnatej jablkovej náplni.
Tieto tartaletky sa pripravujú v malých, jednohubkových formách a pečú sa dovtedy, kým nezískajú krásnu zlatohnedú farbu. Po upečení sa do tartaletiek naleje vanilková náplň, ktorá sa pomaly vsakuje do krehkého cesta. Potom sa na vrch tartaletiek naskladajú jablká, ktoré boli predtým odkvapkávané od prebytočnej šťavy. Týmto spôsobom získate dokonalú rovnováhu medzi sladkou náplňou a kyslosťou jabĺk.
Tieto tartaletky môžete podávať teplé alebo studené. Môžete ich ozdobiť štipkou škoricovej prášku alebo servírovať s vanilkovou zmrzlinou. Ich krásny vzhľad a lahodná chuť ich robia ideálnymi na akékoľvek príležitosti – od rodinných večierkov po romantické večere.
Jablkovo škoricové tartaletky s vanilkovou náplňou sú dokonalým dezertom pre všetkých milovníkov sladkých pochúťok. Ich kombinácia krehkého cesta, bohatých jabĺk a vanilkovej náplne ponúka výnimočný chuťový zážitok. Pri ich príprave budete mať príležitosť okúsiť to najlepšie z jesene a zimy v jednom dezerte. Nechajte sa uniesť touto lahodnou pochúťkou a prekvapte svojich hostí týmto nádherným a chutným dezertom.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na jablkovo škoricové tartaletky s vanilkovou náplňou
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla (studeného, nakrájaného na kúsky)
- 2 PL ľadovej vody
- 1/4 ČL soli
- 1 žĺtok
- mletá škorica
Náplň
- 200 ml plnotučnej smotany
- 3 žĺtky
- 2 PL cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Jablková vrstva
- 2 veľké jablká, olúpané a nakrájané na kocky
- 50 g hnedého cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 50 g vlašských orechov
Postup prípravy jablkovo škoricových tartaletiek s vanilkovou náplňou
Predhriatie rúry
Predhrejte rúru na 180°C. Formy na tartaletky si vymažte olejom.
Príprava cesta
Vo veľkej miske zmiešajte múku, štipku soli, škoricu a studené maslo nakrájané na malé kúsky. Vypracujte tieto ingrediencie, pridajte 1 žĺtok a 2 polievkové lyžice vody a vytvorte hladké cesto. potom ho zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Po odpočinku vyvaľkajte cesto na doske pomúčenej múkou a vykrojte kruhy. Vytlačte kruhy do foriem na tartaletky, uhlaďte ich a odrežte prebytočné cesto.
Pečenie
Pečte tartaletky v predhriatej rúre 10-12 minút alebo do zlatista.
Príprava vanilkovej náplne
Na miernom ohni zohrejte smotanu, ale nedovoľte, aby zovrela. V inej miske vyšľahajte 3 žĺtky, 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu a cukor. Postupne prilievajte teplú smotanu k žĺtkom za stáleho šľahania. Zmes prelejte späť do panvice a zahrievajte na miernom ohni, kým nezhustne. Na konci pridajte 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, premiešajte a odstavte náplň z ohňa. Nechajte ju vychladnúť.
Príprava jablkovej náplne
Na strednom ohni v panvici osmažte kocky jabĺk, hnedý cukor a 1/2 čajovej lyžičky škorice. Smažte, kým jablká nezmäknú a zmes nezíska zlatohnedú farbu. Odstavte z ohňa a nechajte jablká vychladnúť.
Skladanie tartaletiek
Do každej tartaletky dajte vanilkovú náplň pomocou zdobiaceho vrecka. Na vanilkovú náplň položte jablká. Nakoniec posypte tartaletky nasekanými orechmi.
Videorecept na jablkovo škoricové tartaletky s vanilkovou náplňou
Najčastejšie otázky o jablkovo škoricových tartaletkách s vanilkovou náplňou
Môžem použiť iný typ múky?
Áno, môžete použiť iný typ múky, ako napríklad špaldovú múku. Výsledná textúra cesta môže byť mierne odlišná, ale stále bude chutná.
Ako viem, že cesto je správne vyvalkané?
Cesto by malo byť vyvaľkané na hrúbku asi 3 mm. Môžete použiť valček na cesto a mierne posypte múkou, aby sa nelepilo na dosku.
Môžem použiť iné ovocie namiesto jabĺk?
Samozrejme! Môžete experimentovať s rôznymi druhmi ovocia, ako sú hrušky, broskyne alebo lesné plody. Dôležité je, aby ste si uvedomili, že rôzne druhy ovocia môžu vyžadovať rôzne úpravy v recepte.
Ako dlho môžem tieto tartaletky uskladniť?
Tieto tartaletky sú najlepšie, keď sa podávajú čerstvé. Môžete ich však uložiť v chladničke do 2 dní. Ideálne je, ak ich uložíte v hermeticky uzavretej nádobe, aby sa zachovala ich čerstvosť.
Je možné tartaletky zmraziť?
Áno, tartaletky môžete zmraziť, ale odporúčame to urobiť pred naplnením náplňou a dekoráciou. Potom ich môžete rozmraziť a dokončiť prípravu podľa receptu.