Preskočiť na obsah

Ako sa vyrába jablkový mušt, výroba vlastného jablkového muštu krok za krokom

    Ako sa vyrába jablkový mušt, výroba vlastného jablkového muštu krok za krokom

    Jablkový mušt je vynikajúci nápoj, ktorý si môžete vychutnať počas celého roka, či už osviežujúci studený v letných mesiacoch alebo teplý a korenistý počas zimných večerov. Vyrobte si vlastný mušt z jabĺk z vašej záhrady a vychutnajte si jeho pravú prírodnú chuť.

    Jablkové sady sú symbolom bohatej úrody a prichádzajúceho jesenného obdobia. Keď sa stromy pod ťarchou zrelých plodov ohýbajú a vzduch vonia po čerstvých jablkách, vieme, že je čas ich zbierať a spracovávať.

    Mnohí z nás majú spomienky na babičky alebo starých rodičov, ako vyrábali džemy, kompóty či šťavy z týchto chutných ovocí. A práve jablkový mušt je jedným z najobľúbenejších jesenných nápojov, ktorý si môžete pripraviť doma.

    Nielenže sa vyznačuje výnimočnou chuťou a vôňou, ale tiež prináša kúsok tradície priamo do našich domácností. Predstavte si ten pocit, keď po chladnom jesennom dni prídete domov a vychutnáte si pohár teplého jablkového muštu, ktorý ste si sami vyrobili. A ak ste sa doteraz báli toho procesu, nechajte tieto obavy za sebou! S týmto podrobným návodom to bude hračka.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Výber a príprava jabĺk

    Začneme samotným výberom jabĺk. Ideálne sú čerstvé, zrelé jablká bez škvŕn alebo hniloby. Môžete kombinovať rôzne odrody, aby ste dosiahli zmes sladkých a kyslých tónov. Pred spracovaním všetky jablká dôkladne umyte.

    Strúhanie jabĺk

    Aby ste získali čo najviac šťavy, jablká je potrebné najprv najemno nastrúhať. Jablká nakrájajte na menšie kúsky a nastrúhajte alebo rozmixujte ich v mixéri, drviči alebo jednoducho použite strúhadlo.

    Lisovanie šťavy

    Nastrúhanú alebo rozdrvenú hmotu presuňte do sitka umiestnené nad veľkou miskou alebo hrncom a dôkladne vylisujte. Môžete tiež použiť špeciálne ovocné lisy.

    Filtrácia a čistenie

    Vylisovaná šťava môže obsahovať drobné kúsky jabĺk, ktoré je dobré odstrániť. Šťavu prefiltrujte cez jemné sito alebo cez niekoľko vrstiev gázy.

    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Pasterizácia

    Ak plánujete skladovať mušt na dlhšie obdobie, je dobré ho pasterizovať, aby ste zabezpečili jeho dlhšiu trvanlivosť. Šťavu zohrejte v hrnci na teplotu približne 80°C a udržujte túto teplotu po dobu 5 minút. Potom rýchlo šťavu ochlaďte v studenej vode.

    Plnenie a skladovanie

    Nalejte mušt do sterilizovaných fliaš, ponechajte malý priestor na vrchu a uzavrite. Skladujte v chladničke alebo na chladnom a tmavom mieste. Dobrým tipom je mušt pred konzumáciou vychladnúť v chladničke.

    Jablkový mušt je nielen chuťový zážitok, ale tiež nositeľom tradícií a rodinných spomienok. Výroba vlastného nápoja je zároveň skvelým spôsobom, ako sa priblížiť prírode, pochopiť hodnotu manuálnej práce a získat pocit hlbokého uspokojenia z niečoho, čo ste vytvorili vlastnými rukami.

    Navyše, domáce výrobky sú vždy plné lásky a starostlivosti, ktorú žiadna obchodná značka nenahradí. Takže, keď vaše jablkové stromy začnú plodiť ovocie, neváhajte a pustite sa do výroby vlastného muštu. Uvidíte, že jeho chuť bude o to sladšia, že ste si preň „zamakali“. A možno, keď sa po rokoch vaše deti alebo vnúčatá vrátia k tejto tradícii, spomenú si na vás a váš recept bude žiť ďalej z generácie na generáciu.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Najčastejšie otázky o výrobe jablkového muštu

    Prečo by som mal vyrábať vlastný jablkový mušt?

    Výroba vlastného jablkového muštu vám umožní kontrolovať, aké jablká a ďalšie prísady používate. Mušt z domácej výroby je často chutnejší a menej spracovaný ako komerčné varianty. Navyše, je to skvelý spôsob, ako využiť nadbytok jabĺk z vlastnej záhrady.

    Aké jablká sú najlepšie na výrobu muštu?

    Na výrobu muštu môžete použiť akékoľvek jablká, ale najlepšie sú tie strednej a vysokej kyslosti, ako sú napríklad odrody Granny Smith alebo Jonagold. Môžete tiež kombinovať rôzne odrody, aby ste dosiahli želanú chuť.

    Ako dlho môžem skladovať domáci jablkový mušt?

    Uchovávaný v chladničke, domáci jablkový mušt vydrží približne 5-7 dní. Ak ho chcete skladovať dlhšie, mali by ste ho zavárať alebo zamraziť.

    Je možné pridať do muštu ďalšie prísady alebo korenie?

    Áno, môžete experimentovať s prísadami ako je škorica, vanilka, klinčeky alebo dokonca med, aby ste muštu dodali osobitý nádych.

    Môžem vyrábať mušt aj z iného ovocia?

    Určite! Mnoho ľudí vyrába mušt aj z hrušiek, hrozna alebo kombinuje rôzne druhy ovocia pre unikátnu chuť.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie