Nadýchaná jahodová bublanina je rýchly, jednoduchý a lahodný dezert, ktorý sa pečie priamo v hrnčekoch. Tento dezert kombinuje svieže jahody s lahodným cesto, ktoré sa napučí a vytvorí bublinky počas pečenia. Hrnčeková jahodová bublanina je dokonalým spôsobom, ako využiť sezónne jahody a vytvoriť sladký zážitok.
Obsah
Jednoduchá jahodová bublanina sa pripravuje veľmi jednoducho. Najskôr sa jahody umyjú, očistia a nakrájajú na kúsky. Bublanina sa vrství s jahodami a cestom, pričom cesto obsahuje ingrediencie ako múka, cukor, maslo a kypriaci prášok. Bublanina sa jemne pečie v rúre, čo spôsobuje, že cesto vytvorí bublinky a jahody sa zjemňujú a získavajú intenzívnu chuť.
Počas pečenia sa cesto rozpúšťa a vytvára bublinky, ktoré dodávajú bublanine jej charakteristický vzhľad. Jahodová bublanina sa podáva najlepšie teplá, s prípadným posypaním cukrom a podávaním s odľahčenou šľahačkou alebo vanilkovým ľadovým krémom. Je to dokonalý dezert na pikniky, letné oslavy alebo jednoducho na pochutnávanie sa s rodinou a priateľmi.
Hrnčeková jahodová bublanina je skvelým dezertom na posedenie s rodinou a priateľmi. Môže sa podávať samostatne alebo s ľahkou zmrzlinou alebo šľahačkou na vrchu. Je to vynikajúci spôsob, ako vychutnať sladkú chuť jahôd v jednoduchom a atraktívnom formáte.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na jahodovú bublaninu
- Jahody podľa chuti
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 2 vajcia
Postup prípravy jahodovej bublaniny
Čas prípravy: 45 minutes
Predhriatie rúry
Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech si vymažeme maslom a vysypeme múkou.
Vyšľahanie cesta
V mise vyšľaháme vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme vanilkovú pastu a zašľaháme. Potom postupne prilievame mlieko a olej a šľaháme. Nakoniec prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľaháme cesto.
Ukladanie na plech
Redšie cesto vlejeme do pripraveného plechu a navrch poukladáme celé alebo prekrojené jahody podľa chuti.
Pečenie a podávanie
Pečieme asi 30 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Po dopečení necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme preosiatym cukrom.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Videorecept na jahodovú bublaninu
Najčastejšie otázky o jahodovej bublanine
Čo je jahodová bublanina?
Jahodová bublanina je dezert, ktorý sa skladá z vrstvy čerstvých jahôd pokrytých cestom, ktoré sa počas pečenia vytvára bublinky a získa krehkú textúru.
Aká je chuť jahodovej bublaniny?
Jahodová bublanina má sladkú chuť z čerstvých jahôd a cukru. Cesto je mäkké a krehké, a vytvára bublinky, ktoré dodávajú dezertu textúru.
Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?
Áno, jahodovú bublaninu môžete prispôsobiť svojim preferenciám a použiť iné ovocie podľa chuti. Napríklad čučoriedky, maliny alebo broskyne sú skvelými alternatívami.
Ako dlho vydrží jahodová bublanina čerstvá?
Jahodová bublanina je najlepšia ihneď po upečení, keď je cesto krehké a jahody sú šťavnaté. Avšak, môže sa uchovávať v chladničke v dobre uzavretom kontajneri po dobu 2-3 dní. Pred konzumáciou môžete bublaninu ohriať v rúre alebo mikrovlnke, aby ste obnovili jej teplú a čerstvú chuť.
Dá sa jahodovú bublaninu upiecť aj v bezlepkovej verzii?
Áno, jahodovú bublaninu je možné upiecť aj v bezlepkovej verzii použitím náhrady za pšeničnú múku, ako napríklad mandľová múka, ryžová múka alebo zmes bezlepkových múk. Takto ju môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou na lepok alebo celiakiou.
Jahodová bublanina bola hitom na našej rodinnej oslave. Úžasne chutná a vláčna. Určite ju urobím znova.
Najlepšia jahodová bublanina, akú som kedy mala! Tento recept je úžasný a jednoduchý.
Použila som čerstvo natrhané jahody a výsledok bol úžasný. Bublanina bola vláčna a jemná, jahody jej dodali bohatú a sviežu chuť. Určite tento recept odporúčam.
Pingback: 10 naj receptov, najvyhľadávanejšie recepty 2023 | Svetové recepty
Pingback: Hrnčeková broskyňová bublanina, najlepší babičkin recept 2023 | Svetové recepty
Práve sme ju zjedli. Bola úžasná!