Reklama
Dezerty

Jahodovo-rebarborový koláč – rýchly recept

Reklama

Jahodovo-rebarborový koláč je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý kombinuje sladké jahody s kyslou rebarborou v jednoduchom a chutnom koláči. Tento koláč je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a vytvoriť dokonalú harmóniu sladkej a kyslej chuti. Mäkké a vláčne cesto je v kombinácii s plnkou z jahôd a rebarbory, ktoré sa počas pečenia stávajú príjemne mäkkými a šťavnatými. Jahodovo-rebarborový koláč je ideálnym dezertom pre letné dni, ktorý si získava srdcia milovníkov ovocných koláčov.

Ingrediencie

Cesto 

  • 320 g hladkej múky
  • 230 g masla
  • 1 PL cukru
  • Štipka soli
  • 4 – 8 PL studenej vody

Náplň 

  • 250 g rebarbory
  • 250 g jahôd
  • 300 g práškového cukru
  • 2 PL krupice
  • 1 PL hladkej múky
  • 1/2 ČL citrónovej kôry
  • 1/2 ČL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 PL masla
  • Kryštálový cukor
  • 1 bielok

Postup prípravy

  1. Do misy od kuchynského robota dáme asi 150 g múky, cukor, soľ a premiešame. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a miešame asi 10 – 15 sekúnd, kým sa maslo nezačne spájať s múkou. Zmes zasypeme zvyšnou múkou a miešame, kým nevznikne drobivé cesto. Nakoniec pridávame postupne po lyžiciach vodu ( najprv začneme so 4 lyžicami) a miešame, kým nevznikne hladké a kompaktné cesto.
  2. Vzniknuté cesto rozdelíme na polovice a zabalíme do potravinovej fólie. Odložíme do chladničky na 2 hodiny, ideálne na celú noc.
  3. Rúru si predhrejeme na 200 °C a formu na tart vymažeme maslom. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme a vložíme do formy tak, aby zakrývala celé dno a boky.
  4. Do veľkej misy dáme očistenú a nakrájanú rebarboru, odstopkované a nakrájané jahody, cukor, krupicu, hladkú múku, kôru a šťavu z citróna, štipku škorice a vanilku. Poriadne premiešame a vlejeme do pripravenej formy. Na vrch plnky dáme kúsky masla.
  5. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a môžeme spraviť na vrch mriežku, prípadne povykrajujeme kvietky alebo iné tvary a pokryjeme ním vrch. Cesto potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme kryštálovým cukrom.
  6. Pečieme asi 10 – 15 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 50 minút alebo kým nezačne plnka bublať a vrchné cesto nebude zlatohnedé.
  7. Po dopečení necháme na mriežke vychladnúť.

Najčastejšie otázky

Aké je hlavné zloženie jahodovo-rebarborového koláča?

Hlavnými zložkami jahodovo-rebarborového koláča sú jahody, rebarbora a cesto. Jahody a rebarbora tvoria plnku koláča, zatiaľ čo cesto slúži na zakrytie a podporu plnky.

Môžem použiť mrazené jahody a rebarboru na prípravu koláča?

Áno, môžete použiť mrazené jahody a rebarboru na prípravu koláča, ale musíte ich rozmraziť a odkvapkať prebytočnú vlhkosť pred použitím. Mrazené ovocie môže vytvárať viac šťavy, takže môžete potrebovať pridať trochu viac múky na zahustenie plnky.

Ako sa skladuje jahodovo-rebarborový koláč?

Jahodovo-rebarborový koláč môžete skladovať v chladničke. Pred uložením by ste ho mali nechať vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho môžete zabaliť do fólie alebo umiestniť do vzduchotesnej nádoby. V chladničke vydrží koláč obvykle 2-3 dni, no najlepšie chutí, keď je čerstvý.

Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?

Samozrejme! Ak nie ste fanúšikom jahôd, môžete experimentovať s inými druhmi ovocia. Napríklad môžete použiť maliny, čučoriedky, broskyne alebo slivky. Výber ovocia závisí od vašich preferencií a sezóny.

Môže sa jahodovo-rebarborový koláč podávať aj studený?

Áno, jahodovo-rebarborový koláč môžete podávať aj studený. Môže byť osviežujúci dezert počas horúcich letných dní.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama