Preskočiť na obsah

Rýchly jahodový cheesecake, výborný recept

Rýchly jahodový cheesecake - výborný recept

Jahodový cheesecake je sladký dezert s jemným a krémovým telom, pokrytý chutnou jahodovou polevou vyrobenou z čerstvých jahôd a citrónovej šťavy. Tento recept je variáciou na klasický cheesecake z New Yorku a obsahuje krok za krokom návod na prípravu tohto dezertu. Jeho príprava zahŕňa mletie sušienok, miešanie krému z tvarohu, cukru a vajec, pečenie a nakoniec vytváranie jahodovej polevy. Recept je ideálny pre tých, ktorí milujú kombináciu krémovej sladkosti s ovocnou arómou a je skvelou voľbou pre rôzne príležitosti ako oslavy alebo rodinné stretnutia.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na jahodový cheesecake

Korpus z Grahamových sušienok 

  • 130 g maslových sušienok 
  • 35 g zmäknutého masla  
  • štipka soli 

Náplň cheesecakeu

  • 2 balenia smotanového syra  
  • 2 vajcia 
  • 160 g cukru 
  • 160 ml kyslej smotany  
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • štipka soli 

Jahodová poleva 

  • 680 g jahôd 
  • 1 a ½ ČL kukuričného škrobu 
  • 3 až 6 PL cukru ( podľa chuti) 
  • 1 – 2 PL citrónovej šťavy 

Postup prípravy jahodového cheesecakeu

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a zvonka ju obalíme alobalom v aspoň dvoch vrstvách.  
  2. Sušienky vložíme do mixéra spolu s maslom a štipkou soli. Rozmixujeme najemno, kým nebude zmes pripomínať mokrý piesok. Potom ju povtláčame rovnomerne na dno boky formy. Pečieme 8 – 10 minút a necháme na mriežke chladnúť. Rúru znížime na 160 °C.  
  3. Pripravíme si cheesecakovú náplň. Mixérom vyšľaháme na strednej rýchlosti zmäknutý smotanový syr s cukrom do krémova. Potom pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt, soľ a šľaháme, kým sa jednotlivé ingrediencie nespoja. Nakoniec zašľaháme po jednom vajcia. Znížime rýchlosť na najnižšiu a 1 – 2 minúty šľaháme. 
  4. Cesto nalejeme do pripravenej formy a párkrát ňou pobúchame o pracovnú dosku, aby sme odstránili bublinky. Cheesecake vo forme vložíme do hlbokého plechu a prilejeme naň horúcu vodu do výšky 1 – 2 cm.  
  5. Pečieme 75 minút, vypneme rúru a pomocou drevenej varešky pootvoríme dvierka rúry. Takto ho necháme vo vnútri jednu hodinu a následne vyberieme z rúry. Odstránime alobal a necháme chladnúť, kým nedosiahne izbovú teplotu. Potom ho dáme chladiť do chladničky na 4 hodiny, ideálne na noc.  
  6. Asi polovicu jahôd prepolíme a odložíme bokom. Druhú polovicu jahôd rozmixujeme na pyré pomocou mixéra alebo kuchynského robota. Pyré nalejeme do hrnca a primiešame kukuričný škrob, cukor a citrónovú šťavu. Zahrievame na stredne vysokej teplote a privedieme do varu. 
  7. Vypneme oheň a pridáme polovičky jahôd (podľa chuti, môžeme zo všetkých jahôd spraviť pyré). Podľa potreby dochutíme cukrom alebo citrónovou šťavou. Ak je to potrebné, môžeme pridať 1 ČL vody. Omáčka chladnutím zhustne. 
  8. Na vychladnutý cheesecake nalejeme rovnomerne jahodovú polevu a podávame. 
REKLAMA
11x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *