Jahodový galette je jednoduchý a pritom elegantný dezert, ktorý vyniká svojou rustikálnou krásou a chutným ovocným plnením. Galette je francúzske slovo pre voľne formovaný koláč, ktorý sa pečie bez formy. Kôrka galette je obvykle hrubšia a menej sladká než tradičná koláčová kôrka, čo dodáva tomuto dezertu jeho jedinečnú textúru a chuť.
Jahodový galette sa začína prípravou jednoduchého cesta, ktoré zahŕňa múku, maslo, cukor a trochu soli. Cesto sa vypracuje, pridá sa studená voda a potom sa vytvaruje do gule. Po chladení sa cesto rozvaľká a naplní sa mixom čerstvých jahôd, cukru a škrobu, ktorý pomáha zahustiť jahodovú šťavu počas pečenia.
Jahodový galette je jednoduchý na prípravu a jeho rustikálny vzhľad ho robí ideálnym pre neformálne stretnutia, pikniky alebo len ako rýchly a chutný dezert po večeri. Navyše, jeho príprava je dostatočne jednoduchá na to, aby si ho mohli vychutnať aj tí, ktorí sú v kuchyni nováčikovia.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na jahodový galette
- 160 g hladkej múky
- Štipka soli
- 1 PL kryštálového cukru
- 120 g smotanového syra
- 120 g masla
- 900 g jahôd
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 vanilkový struk
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 vajce
Postup prípravy jahodového galettu
Miešanie ingrediencií
V mise si zmiešame múku, soľ a 1 PL kryštálového cukru. Potom pridáme smotanový syr a maslo a miešame, kým nevznikne drobivé cesto. Nakoniec pridáme 3 – 4 PL vody a miesime, kým sa cesto nezačne spájať. Takto vypracované cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime, kým nevznikne kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme do chladničky na minimálne 2 hodiny, ideálne cez na celú noc.
Príprava cesta
Cesto vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie do kruhu s priemerom cca 25 – 30 cm. Vyvaľkané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme na 30 minút do chladničky.
Predhriatie rúry
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Medzitým si vo veľkej mise zmiešame prekrojené jahody s kukuričným škrobom, semienkami vanilky, citrónovou kôrou a zvyšným kryštálovým cukrom.
Pečenie
Cesto vyberieme z chladničky a 1 cm od okraja naň poukladáme pripravené jahody. Okraj prehneme nahor a smerom k jahodám. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme, kým nie je kôrka zlatistá, 40 až 45 minút.
Chladnutie a podávanie
Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke a posypeme cukrom.
Videorecept na jahodový galette
Najčastejšie otázky o jahodovom galette
Aký je hlavný rozdiel medzi galette a tradičným koláčom?
Hlavným rozdielom medzi galette a tradičným koláčom je ich forma a prezentácia. Galette je otvorená štrúdla bez formy, kde sa cesto a náplň rozložia na plech a okraje sa prehýbajú, zatiaľ čo tradičný koláč má väčšinou uzavretú formu v koláčovom plechu.
Môžem použiť iné ovocie namiesto jahôd?
Áno, rustikálny galette je veľmi všestranný a môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa svojho výberu. Môžete si vyskúšať galette s čerešňami, marhuľami, broskyňami, hruškami, jablkami alebo dokonca zmesou rôznych ovocných plodov.
Môžem použiť predpripravené cesto na galette?
Áno, môžete použiť predpripravené cesto na galette, ale výsledná chuť a konzistencia môžu byť odlišné od domáceho cesta. Predpripravené cesto nájdete v mrazených oddeleniach supermarketov alebo v obchodoch s pečivom.
Ako dlho vydrží rustikálny jahodový galette?
Rustikálny jahodový galette je najlepší čerstvý a konzumuje sa najlepšie v deň prípravy. Avšak, môžete ho uložiť v chladničke v dobre uzatvorenej nádobe až na 2-3 dni. Pred konzumáciou ho môžete zohriať v rúre alebo podávať pri izbovej teplote.