Reklama
Polievky

Jarná šťaveľová polievka s vajcom – užasný recept

Reklama

Jarná šťaveľová polievka je svieža a lahodná polievka, ktorá je typická pre jarné obdobie. Jej hlavnou zložkou je šťaveľ, ktorý je aromatickou bylinkou so zelenými listami a jemne kyslou chuťou. Táto polievka je vhodná pre tých, ktorí si chcú vychutnať osviežujúcu a zdravú jedlo, plné prírodných chutí.

Príprava jarnej šťaveľovej polievky začína zbieraním čerstvého šťavelu. Šťaveľ sa očistí, opláchne a nakrája na menšie kúsky. V hrnci sa zohreje trochu masla a pridajú sa nakrájaná cibuľka a cesnak, ktoré sa orestujú, aby sa uvoľnila ich aróma. Potom sa pridá nakrájaný šťavel a trochu zeleninového vývaru. Polievka sa varí, kým šťaveľ zmäkne.

Ingrediencie

  • 1 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 1 menšia mrkva
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 litre kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 ČL vegety
  • 2 – 3 zemiaky
  • 70 g šťaveľa
  • 1 PL petržlenovej vňate
  • 1PL jarnej cibuľky
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Postup prípravy

  1. Do hrnca dáme rozohriať maslo. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame a orestujeme v hrnci na masle (asi 5 minút). Pridáme prelisovaný cesnak a zarestujeme asi minútu. Prilejeme vývar, dáme bobkový list a zemiaky nakrájané na kocky. Privedieme do varu a varíme, kým zemiaky nebudú mäkké. Osolíme a okoreníme.
  2. Potom pridáme nasekané listy šťaveľa a asi minútu povaríme. Odstavíme z ohňa a necháme 10 minút odstáť.
  3. Podávame s rozpoleným vajíčkom, nasekanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.

Najčastejšie otázky

Čo je šťaveľ a ako vyzerá?

Šťaveľ je aromatická bylinka s jemne kyslou chuťou. Má zelené listy, ktoré môžu mať rôzne tvary – srdcovité, okrúhle alebo podobné listom rebríčka. Je to bylinka, ktorá je typická pre jarné obdobie a rastie vo vlhkých a vodnatých oblastiach.

Ako si vyberiem a pripravím šťaveľ pre polievku?

Pri výbere šťaveľu je dôležité zvoliť čerstvé a zdravé listy. Môžete ich opláchnuť pod tečúcou vodou a odstrániť eventuálnu nečistotu alebo nezdravé časti. Potom ich môžete nakrájať na menšie kúsky na prípravu polievky.

Aké sú výhody konzumácie jarnej šťaveľovej polievky?

Jarná šťaveľová polievka je bohatá na vitamíny a minerály. Šťaveľ obsahuje vitamíny A, C, K, železo, vápnik a ďalšie živiny. Je to osviežujúce a zdravé jedlo, ktoré môže prispieť k imunitnej sile organizmu a celkovému zdraviu.

Môžem polievku zmraziť a uchovať na neskoršie použitie?

Áno, jarnú šťaveľovú polievku môžete zmraziť a neskôr rozmraziť a zohriať. Uchovávajte ju v nepriepustných nádobách alebo vrecúškach na zmrazenie, aby sa predišlo strate chuti alebo kontaminácii.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama